Alimentatie copii

  • SumoMe

                               Hrana sanatoasa pentru copii

copil sanatosCopii sunt tot ce este mai scump pe acest pamant ,de aceea avem o mare responsabilitate fata de ei .In primul rand sa-i hranim sanatos si sa avem grija de sanatatea lor . Aici sunt cateva retete de alimentatie sanatoasa . Atrag atentia ca copii mici intre 0 si 7 ani nu au digestia formata si nu pot sa manance mancaruri greu digerabile . Aveti mare grija cu ce hraniti copii pentru ca numai asa preveniti bolile .

Galuste de cartofi la cuptor

Ingrediente: 500 g cartofi, unt proaspat cat o nuca, 2 oua, 2 linguri faina, 2 linguri branza rasa, sare, piper, 1 lingura unt topit. Mod de preparare: Se fierb cu coaja cartofii, se curata si se trec prin sita sau prin masina de carne. Se adauga unt cat o nuca, doua oua, faina si o lingura de branza rasa. Se potriveste de sare si de piper. Se fac galuste cu mana data prin faina. Se pune o cratita cu apa si putina sare la foc si cand da in clocot, se introduc galustele. Se tin un sfert de ora fara sa mai fiarba. Se scurg, se asaza intr-o forma, se pune branza rasa printre ele, se stropesc cu unt topit si se dau cateva minute la cuptor. Pofta buna!…

Piure de cartofi cu smantana

Ingrediente: 500 g cartofi, 2 linguri unt, 3 smantana, sare. Mod de preparare: Se curata cartofii, se taie in sferturi si se pun la fiert intr-o cratita cu apa cat sa-i acopere si putina sare. Se fierb repede, se scurg de apa si se trec cat sunt fierbinti printr-o sita. Se bat bine cu unt in cratita in care au fiert. Cand au devenit albi si spumosi ca o crema, se adauga smantana, putin cate putin. Se mai bat apoi pe foc, ca sa se infierbante, fara insa sa se rumeneasca pe fund sau sa fiarba. Se potriveste gustul sarat. Se serveste imediat. Cu cat asteapta, cu atat este mai putin gustos. Se poate pregati piureul fara sa se mai treaca prin sita cartofii. Astfel, dupa ce au fiert, se scurg si se sfarama bine cu o lingura de lemn, pe margmea aragazului. Se adauga untul si smantana si se mai bat repede, pana nu ramane nici un cocolos. Pofta buna!…

Ciorbita

Ingrediente: 1,5 l apa, 1 l bors, zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, cozi de ceapa verde, 2 rosii, sare, 1 galbenus, 2 linguri smantana. Mod de preparare: Intr-o oala cu apa clocotita se pun la fiert un morcov, o radacina de patrunjel si o ceapa taiata marunt . Se pune sare. Se ia spuma, se adauga orezul ales si spalat, borsul fiert separat si strecurat, cozile de ceapa verde, marar si patrunjel taiate fin si rosiile taiate bucati si fara seminte. Inainte de a servi, se drege in castron cu un galbenus si cu doua linguri de smantana. Pofta buna!…

Mazare verde

Ingrediente: 750 g mazare boabe, verde, 1 lingura unt, 1lingura bulion, sare, 1 lingurita marar verde, tocat. Mod de preparare: Se infierbanta untul si se pun 2 — 3 linguri de apa si mazarea boabe. Se lasa sa fiarba inabusit, la foc potrivit. Cand mazarea este pe jumatate fiarta, se pune sarea si bulionul. Daca intre timp mancarea scade prea tare, se mai adauga cate o lingura de apa. Cand este aproape gata, se pune marar verde tocat fin. Pofta buna!…

Omleta cu cartofi

Ingrediente: 500 g cartofi, 4 oua, 1 lingura unt, sare, piper. Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se zdrobesc fierbinti cu furculita. Se amesteca cu galbenusul, se adauga sare, piper si la sfarsit albusul batut spuma. Se coace ca si omleta obisnuita. Pofta buna!…

Salata de piure de cartofi

Ingrediente: 300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingura zeama de lamaie (sare de lamaie sau otet), o ceapa mijlocie, sare. Mod de preparare: Se fierbe fasolea uscata, se scurge si se trece prin sita. Dupa ce s-a racorit se pune piureul intr-un castron si se bate bine cu o furculita, adaugand uleiul turnat cu incetul si zeama de lamaie (poate fi inlocuita cu zeama de lamaie ce se gaseste in comert, de vanzare, in sticlute). Se potriveste de sarat. Cand este gata, se amesteca cu ceapa tocata marunt. Este o salata putin costisitoare si foarte gustoasa. Pofta buna!…

Supa de carne

Ingrediente: 1,500 kg carne, 4 l apa, 2 morcovi frumosi, 1 radacina patrunjel, ½ radacina telina, 2 cepe, 1/4 varza (facultativ), sare. Mod de preparare: Se pune la foc mic, intr-o oala descoperita, carnea si o bucata buna de os. Pentru ca supa sa fie mai gustoasa, se pune cu apa rece la foc; daca insa se urmareste ca rasolul sa fie mai bun, se pune cu apa fierbinte. In amandoua cazurile, supa trebuie sa fiarba la foc potrivit, in clocote mici; numai astfel sucul va iesi treptat din carne si supa va fi mai limpede. Cand incepe sa dea in clocote, se ia spuma cu o lingura speciala cu gauri si se toarna o lingura de apa rece. Aceasta face sa se mai ridice un rand de spuma la suprafata, care este din nou luata cu lingura. Operatia se repeta inca odata. Cand supa nu mai are nici o urma de spuma deasupra, se sterge spuma uscata de pe marginea oalei cu o carpa umeda, dar foarte curata, si se adauga sare, mai putina decat se cere, deoarece supa scade la fiert, si se sareaza. Se adauga zarzavatul curatat si spalat. Varza da supei un gust tare si uneori displacut. Daca adauga totusi la zarzavat, si fierbe separat un sfert de varza mijlocie si se adauga in supa numai cand aceasta i-e aproape gata. Se pot adauga la supa, odata cu zarzavatul, si maruntaie de pasare. Dupa ce s-au pus toate acestea se acopera oala, pentru ca supa, sa nu scada prea tare, lasand totusi o mica deschizatura, si se fierbe la foc potrivit pana este gata. Trebuie sa fiarba neintrerupt cel putin trei ore, insa numai in clocote mici. Cand este gata, se strecoara si numai atunci i se adauga garnitura cu care dorim sa o servim la masa. Pofta buna!

Galuste de cartofi cu sos de rosii

Ingrediente: 500 g cartofi, 2 linguri faina, sare, piper, 1 ceapa, 1 lingurita untura, 500 g rosii sau 1 lingura bulion, 1 lingura branza rasa. Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curata si se trec prin sita sau prin masina de carne. Se adauga faina astfel incat aluatul sa fie ceva mai tare, se potriveste de sare si piper. Se fac cu mana data prin faina, mici carnaciori de grosimea degetului si se fierb in apa cu sare la fel ca mai sus. Intre timp se face un sos de rosii in felul urmator: se prajeste o ceapa tocata marunt in putina untura, se stinge cu apa si se lasa sa fiarba pana se moaie. Se adauga cate putin bulion si se potriveste de sare. Se scurg galustele, se asaza pe farfurie, deasupra se toarna sosul, se presara putina branza rasa si se servesc calde. Pofta buna!…

Mancarica de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 ceasca apa, 1 lingura bulion, sare, o frunza mica de dafin, 3 rosii, verdeata tocata. Mod de preparare: Se curata cartofii si se taie in lung, in sferturi. Se inabuseste in ulei ceapa taiata marunt si cand s-a ingalbenit, se pun cartofii. Se lasa putin, pe foc, apoi se toarna o ceasca de apa in care s-a adaugat o lingura de bulion, sare si o frunza de dafin. Se lasa sa fiarba inabusit fara sa se mai amestece cu lingura in cratita. Daca mai trebuie, se adauga putina apa. Se pot pune si cateva rosii taiate in doua si fara seminte. La sfarsit se adauga putin patrunjel sau marar tocat. Se lasa sa se racoreasca inainte de a servi. Pofta buna!…

Oua in cuib de spanac

Ingrediente: 6 oua, 1 kg spanac, 2 linguri unt, 1 lingura smantana, 1 lingura branza rasa, sare. Mod de preparare: Se alege spanacul  si se fierbe. Se lasa la o parte, la cald, o lingura de spanac, iar restul se asaza intr-o forma de yena rezistenta la foc, cu doua linguri de unt. Se presara branza rasa si se pune putina smantana. Separat se bat albusurile, se adauga sare si se toarna peste spanacul din forma. Se netezeste albusul cu dosul lingurii si din loc in loc se fac gauri rotunde, cat sa incapa un galbenus. La mijloc se face o gaura ceva mai mare, in care se asaza spanacul pastrat la cald. In fiecare gaura se pune cate un galbenus, cu grija, sa ramana intreg. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana se prinde galbenusul. Se servesc in forma. Pofta buna!…

Ghiveci de crap

Ingrediente: 1 crap de 1 kg, 3 linguri ulei, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, telina, 2 linguri bulion sau 4 rosii, o mana de mazare, o mana de fasole verde, 5 boabe de piper, sare. Mod de preparare: Se curata pestele, se taie in bucati, se da sare si se lasa sa stea pana se pregateste zarzavatul. Se inabuseste in ulei cu putina apa ceapa taiata felii; cand este ingalbenita se adauga un morcov, un patrunjel si telina, taiate felii; cand acestea incep sa se moaie, se adauga bulionul subtiat cu apa sau rosiile, mazarea, fasolea verde taiata in bucati, cateva boabe de piper. Cand sunt aproape fierte, se pun doua linguri de ulei si pestele si se lasa sa fiarba inabusit la cuptor. Mancarea trebuie sa fie scazuta; daca se observa insa ca scade prea tare si pestele nu este inca gata, se mai adauga putina apa. Se serveste rece. Pofta buna!…

Peste cu branzica si ciuperci la cuptor

Ingrediente: 1 kg peste, zarzavat de supa,  150 g branza rasa, 500 g ciuperci, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 ceasca smantana sau lapte. Mod de preparare: Se fierbe in apa cu sare si zarzavat, morun, nisetru sau pastruga. Dupa ce s-a racorit, se taie bucati mici. Se curata  ciupercile, se taie felii nu prea subtiri si se inabusa cu o lingura de unt si sare. Se face un rantas dintr-o lingura de unt si o lingura de faina, si se stinge cu o ceasca de smantana sau cu lapte. Separat se pregateste branza rasa (sau cascaval). Se unge o forma rezistenta la foc cu unt. Se asaza alternand, randuri de peste, ciuperci, sos, branza. Ultimul rand trebuie sa fie de sos; se presara branza, se da la cuptor sa se rumeneasca. Pofta buna!…

Piftie de crap

Ingrediente: 1 kg peste, 1/2 l apa, sare, 3 catei de usturoi. Mod de preparare: Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se curata inauntru si se spala. Se taie bucati potrivite si se pun impreuna cu capul intr-o cratita cu atata apa, cat sa le cuprinda. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma si se adauga putina sare. Se tin pana ce zeama a scazut destul, astfel incat, luand o picatura intre degete, sa se simta cleioase. Daca pestele este fiert, iar zeama nu este destul de concentrata, se scoate pestele si se lasa sa scada zeama cat trebuie. La nevoie se poate adauga o foaie de gelatina. Se asaza pestele intr-o farfurie adanca sau intr-un castron si deasupra se strecoara zeama. Dupa gust se poate adauga putin usturoi pisat in zeama racorita, inainte de a fi strecurata in castron. Se tine cateva ore la rece pentru ca sa se inchege. Pofta buna!…

Stiuca umpluta la cuptor

Ingrediente: O stiuca de 1 kg, o felie de paine, 1 lingura de lapte, 1/2 ceasca ulei, 2 oua, foi de patrunjel, sare, piper. 1 morcov, 1 ceapa, 4 cartofi mijlocii, 2 l apa.

Mod de preparare: Se curata stiuca. Se scoate pielea cu atentie ca sa ramana intreaga. Cine este indemanatic face o simpla taietura pe burta, apoi cu ajutorul unui cutit mic si nu prea taios, incepe sa desfaca pielea, astfel incat la sfarsit pielea ramane prinsa numai de cap. Se poate insa taia de la inceput capul, apoi se desprinde pielea la gat si se scoate de pe peste ca o manusa intoarsa pe dos. Se spala, se freaca cu putina sare si se lasa la o parte. Se desface carnea de pe oase, se trece prin masina de tocat, impreuna cu miezul de la o felie de paine muiat in lapte si stors. Se freaca totul bine cu ulei, se adauga ouale, patrunjel tocat, piper si putina sare. Se umple pielea de stiuca bine stoarsa de apa. Se da forma pestelui, se coase pe unde s-a umplut si se asaza la loc.

Se pune untul intr-o cratita lunga, se asaza pestele si se da la cuptor. Se unge din cand in cand cu untul din cratita. Se serveste calda, cu lamaie.

Pofta buna!

Ciorba de crap

Ingrediente: 2 l apa, 1 l bors, 6 bucati de crap (cam 600 g), zarzavat de supa, 3 linguri orez, verdeata, sare. Mod de prepare: Se taie marunt un morcov, un patrunjel, ceapa. Se pun sa fiarba cu apa, adaugind orezul ales si spalat. Se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, iar dupa ce a fost spintecat si i s-au scos matele, se mai spala numai intr-o apa, fara sa fie tinut mult, ca sa nu-i iasa dulceata. Se taie bucati si cand zarzavatul este aproape fiert, se pune si pestele in oala (de obicei bucatile frumoase se aleg pentru prajit sau pentru alta mancare, iar la ciorba se pun capul si coada). Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Se ia spuma si se potriveste de sare. Cand este aproape gata, se pune borsul fiert separat si strecurat, precum si o mana de verdeata taiata marunt. Se lasa sa mai dea impreuna un clocot. Se serveste rece sau calda. La fel se face si ciorba de peste marunt. Pofta buna!…

Pene cu ton

Ingrediente:  250 g paste fainoase „Penne”, 125 g peste ton in ulei de masline,  unt, oaja de lamaie rasa, 125 g smantana, frunze de patrunjel tocate, sare, piper  Mod de preparare:  Untul se pune intr-o tigaie la topit. In aceasta se zdrobeste pestele cu ajutorul unei furculite. Se adauga  coaja de lamaie. Se incorporeaza smantana si se lasa sa fiarba aproximativ 5 minute, la foc potrivit. Se condimenteaza cu sare si piper. In timpul acesta se fierb si pastele fainoase si se lasa sa se scurga. Restul untului se pune intr-un castron unde se adauga pastele fainoase si sosul. Se amesteca toate laolalta si se presara cu frunze de patrunjel. Pofta buna!…

Crap cu legume la cuptor

Ingrediente: 1 kg crap, 100 ml ulei de masline, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina, ceapa), sare, piper. Mod de preparare: Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul cind scade.Se serveste cu garnitura de orez, cu cartofi, salate, etc. Pofta buna!…

Peste cu sos de rosii si tarhon

Ingredinte: 450 g peste alb (egrefin sau cod), 2 linguri branza Parmezan rasa, 2 linguri maioneza, 1 ceasca de rosii pasate,1 lingurita de tarhon uscat Mod de preparare: Incalzeste cuptorul pana la 175°C. Unge o tigaie cuputin unt. Aseaza pestele, cu partea acoperita de piele in jos. Intr-un castronel, amesteca maioneza si branza pana devin o pasta. Pune acest amestec peste peste. Acopera cu rosiile pasate. Presara tarhonul deasupra rosiilor. Coace pana cand pestele se inmoaie, aproximativ rumenit. Pofta buna!…

Peste la cuptor cu ciuperci

Ingrediente: 1 kg peste, 1/2 kg ciuperci, 100 ml untdelemn, 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii, un virf de lingurita piper, o foaie de dafin, o ramura de cimbru, 100 ml vin, lamiie, marar sau patrunjel, sare. Mod de preparare: Pestele curatat se asaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamiie fara coaja alba (care amareste). Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune untdelemnul. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca o ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cind in cind, atit pestele cit si ciupercile. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta. Cind este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel. Pofta buna!…

Peste cu rosii si parmezan

Ingredinte: 450 g peste alb (egrefin sau cod), 2 linguri branza Parmezan rasa, 2 linguri maioneza, 1 ceasca de rosii pasate,1 lingurita de tarhon uscat

Mod de preparare: Incalzeste cuptorul pana la 175°C. Unge o tigaie cuputin unt. Aseaza pestele, cu partea acoperita de piele in jos. Intr-un castronel, amesteca maioneza si branza pana devin o pasta. Pune acest amestec peste peste. Acopera cu rosiile pasate. Presara tarhonul deasupra rosiilor. Coace pana cand pestele se inmoaie, aproximativ rumenit.

Portii: 2 portii

Timp de preparare: 10 min.

Timp de coacere: 20 min.

File de cod cu rosii

Ingrediente:2 linguri ulei de masline, 1 ceapa medie taiata fin, 2 catei de usturoi tocati marunt, 400g rosii cu pulpa, 1/2 cana masline negre, tocate, fara samburi, 1 lingura patrunjel verde tocat marunt, 1/2 kg fileuri de cod.

Mod de preparare: Incinge uleiul de masline intr-o tigaie mai larga adauga, stinge uleiul incins cu rosii taiate adauga apoi ceapa tocata si usturoiul, lasa-le pana ce se inmoaie bine.
Adauga patrunjelul verde, maslinele si lasa totul la foc mic cam inca 5 minute.
Pune apoi imediat fileurile de cod in sosul rezultat si da tot la foc mic cam inca 5-7 minute.
Se serveste cald, aproape de temperatura camerei, cu sau fara garnitura de orez si felii de lamaie.

Pofta mare!!

Timp de preparare: 40-45 minute.

Portii:5-6 portii.

Deserturi

Guguluf

Ingrediente: 4 oua, 400 g faina, 2 linguri zahar, 25 g drojdie, 175 g unt proaspat, 2 linguri lapte, vanilie, 1/2 lingurita sare; 50 g stafide, 1 lingura rom, unt pentru uns forma, 100 g migdale sau nuci.

Mod de preparare: Este o prajitura usor de facut, dar pentru ca sa creasca frumos trebuie ca materialul intrebuintat sa fie putin cald, adica nici untul, nici ouale, nici faina sa nu fie tinute la racitor sau intr-o camera rece. Se cerne faina intr-un vas incapator. Se face loc la mijloc si se pun sarea si zaharul pisat. Separat se moaie drojdia cu putin lapte (daca este prea fierbinte, drojdia se opareste si nu mai creste). Cand s-a muiat, se toarna in gaura facuta in faina. Se adauga ouale intregi si untul proaspat, putin batut cu o lingura.

Se framanta totul bine cu mana si la sfarsit se adauga stafidele fara samburi si o lingura de rom. Aluatul trebuie sa fie moale. Din cand in cand se dau mainile in faina, pentru a se desprinde usor de pe degete si pentru a putea fi asezat in forma. Se unge bine cu unt o forma cu gaura la mijloc, de preferinta o forma speciala de pamant, se presara atat pe fund cat si pe pereti cu migdale curatite si taiate in lung, se pune aluatul astfel incat sa ocupe jumatate din forma. Se lasa sa creasca la loc cald si ferit de curent. Se unge deasupra cu ou si se coace la foc potrivit. Spre sfirsit, focul trebuie sa fie moale. Se tine circa o ora, iar daca se rumeneste deasupra inainte de vreme, se acopera cu o foaie de hartie umezita. Se rastoarna si se presara cu zahar pisat.

Pofta buna!

Paine din albus

Ingrediente: 12 albusuri, 1 pahar zahar pisat, 1 pahar faina, 1 pahar nuci amestecate cu stafide, unt pentru uns forma.

Mod de prepararre: Se bat albusurile spuma, adaugand incet zaharul pisat. Se adauga faina si un pahar de nuci amestecate cu stafide. Se toarna compozitia intr-o forma dreptunghiulara, unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit circa o ora. Cand este gata se rastoarna, si dupa ce s-a racit, se taie felii subtiri. Este mai gustoasa a doua zi.

Pofta buna!

Savarina cu pesmet

Ingrediente: 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri pesmet, 1 lingura rasa de faina, unt pentru uns forma. Pentro sirop: 1 pahar cu apa, 150 g zahar, 2 linguri rom. Frisca, 1 lingura marmelada de caise.copil

Mod de preparare: Se freaca galbenusurile cu zahar si vanilie pana se albesc si cresc ca o crema. Se adauga pesmetul fin cernut, faina si la urma spuma de la cinci albusuri. Se unge forma de savarina cu unt, se presara cu faina, se toarna compozitia si se coace la foc potrivit. In acest timp se face un sirop potrivit de legat dintr-un pahar de apa si 150 g zahar, la care se adauga, dupa ce siropul s-a mai racorit, si rom dupa gust. Cand savarina este coapta, se scoate din forma, se stropeste cu siropul cu rom, repetand aceasta operatie de 2 — 3 ori, pana ce savarina este bine imbibata. Se mai da cateva minute la cuptor. Dupa ce s-a racit, se intinde deasupra un strat subtire de marmelada de caise, iar golul din mijloc se umple cu frisca batuta. Savarina se poate coace in forme mici, dupa numarul persoanelor.

Pofta buna!

Serbet de lamaie

Ingrediente: 1 1/4 kg zahar, 4 pahare apa, 1 lamaie, vanilie.

Mod de preparare: : Se pun la topit, in tingirea de dulceata, la foc foarte mic, zaharul cu patru pahare de apa. Cand zaharul s-a topit, se impinge tingirea pe foc iute, la fiert. Se ia spuma si se leaga ceva mai tare ca pentru serbetul obisnuit, incercand daca s-a legat la fel ca la serbetul de capsuni (v. 798).

Cat fierbe, se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece, ca sa se curete zaharul intarit pe margini, deoarece acesta provoaca zaharisirea serbetului. Se adauga putina vanilie. Se da jos de pe foc, si cand s-a racorit cat poate suferi degetul, se ia la frecat cu facaletul. Cand incepe sa se albeasca, se toarna cate putin din zeama strecurata de la o lamaie intreaga, adaugand, dupa gust, si putina coaja rasa de lamaie.

Se poate pune direct cu lingura in borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.

Pofta buna!

Placinta cu branza

Ingrediente: 300 g branza de vaca, 30 g unt proaspat, 1/2 lingura faina, 2 oua, 1/2 ceasca lapte, sare, 2 linguri unt. Aluat: 500 g faina, 3 linguri ulei, 1 lingurita sare, 1 ceasca apa calda.

Mod de preparare: Se cerne faina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea si o ceasca de apa calda. Se amesteca intai cu lingura, iar cand incepe aluatul sa se prinda, se framanta cu mana. Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adaugand cate putina apa calda daca mai trebuie. Dupa ce a fost bine framantat si batut de masa, se lasa 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un servet tot cald (sau cu o cratita incalzita). Se intinde apoi o foaie cu vergeaua, se acopera cu un servet si se lasa sa stea un sfert de ora. Pe masa de bucatarie se pune o fata de masa curata, se presara faina, se pune foaia de aluat deasupra si cu multa rabdare se intinde de jur imprejur cu grija sa nu se rupa, pana ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a facut subtire ca o foita de tigara. Marginea ramasa groasa imprejur se rupe, iar restul se lasa sa se usuce cateva minute, se taie in bucati de marimea tavii in care se va aseza placinta. Se face o umplutura din branza de vaca si anume: se freaca intr-un castron branza cu untul, se adauga ouale, amestecand mereu si la urma laptele si faina. Se potriveste de sare. Se unge tava cu unt, se pun 4 — 5 foi de placinta, unse intre ele cu unt, apoi se mai asaza cateva foi de placinta unse intre ele cu unt. Se stropeste cu unt si se da la cuptor, la foc potrivit. Cand s-a copt, se taie patrate si se aseaza pe o farfurie. Se serveste calda cu smantana.

Pofta buna!

Marmelada de portocale

Ingrediente: La 1 kg portocale fierte, 1 kg zahar, 2 pahare de apa.

Mod de preparare: Se aleg portocale mari cu coaja groasa, se spala si se sterg. Se pune o oala cu apa pe foc in care sa poata incapea portocalele in voie. Cand apa clocoteste bine, se da drumul portocalelor si se lasa sa fiarba in clocote mari, pana se moaie coaja. Se tin sa fiarba bine (cel putin doua ore) deoarece dupa ce se pun din nou la fiert impreuna cu zaharul, coaja se mai intareste. Se scot si se pun intr-un vas cu apa rece. Se lasa sa stea 24 ore. Se taie apoi in patru, se indeparteaza samburii si filamentul alb din mijloc si fiecare sfert se taie transversal, in felii subtiri ca fideaua, cu coaja cu tot. Se pune in tingirea de dulceata zahar in cantitate egala cu greutatea portocalelor fierte, turnand la 1 kg de zahar doua pahare de apa. Dupa ce s-a topit zaharul, se mai lasa sa dea cateva clocote, se ia spuma si se pun in acest sirop portocalele. Se lasa sa fiarba pe foc potrivit, pana se leaga. Se incearca punand putina marmelada pe o farfurioara. Se desparte cu lingura in doua, formand o carare. Daca cele doua parti nu se unesc la loc, marmelada este destul de legata. Se pune calda in borcan si dupa ce s-a racit, se leaga cu hartie pergament.

Pofta buna!

Papanasi fierti

Ingrediente: 250 g branza de vaca, 2 oua, 3 linguri gris, sare, 2 linguri unt, 1 lingura faina, 1 lingura pesmet. Mod de preparare: Se freaca intr-un castron branza de vaca cu ouale, grisul si sarea. Se amesteca bine pana se obtine o compozitie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea, se fac cu mana muiata in faina mici galuste rotunde, se turtesc putin intre maini si cu degetul se face la fiecare o adancitura la mijloc. Se pune la fiert o cratita cu apa si putina sare. Cand apa da in clocot, se pun papanasii si se tin pana se ridica cu toti deasupra. Se trage cratita la o parte si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute la foc foarte mic (daca fierb in clocote mari, papanasii se terciuiesc). Se scurg, se oparesc cu unt si se presara deasupra pesmet prajit. Se servesc foarte fierbinti cu smantana. Pofta buna!…

Cartofi din biscuiti

Ingrediente: 20 biscuiti, 1 pahar lapte indulcit, 1 pahar nuci macinate, 1 lingura cacao, rom si vanilie. Mod de preparare: Se moaie biscuitii cu laptele indulcit. Se adauga nucile macinate, cacao, rom si vanilie dupa gust. Se amesteca, toate impreuna si se lasa pana a doua zi la rece sa se patrunda. Se fac perisoare de marimea unei nuci, se dau prin praf de cacao si se asaza in mici cosulete de hartie. In loc de lapte indulcit se poate intrebuinta un sirop subtire, deoarece daca se pastreaza prajitura mai mult timp, laptele fermenteaza. Pofta buna!…copii fericiti

Piureuri si salate

Piure de avocado

Ingrediente: 1 fruct de avocado mic, cojit si cu samburele scos, lapte de la san sau formula de lapte. Mod de preparare: Paseaza fructul cu o furculita, pana cand se face piure. Daca vrei sa aiba o consistenta foarte fina trece-l prin sita, apasand cu dosul unei linguri. Subtiaza piureul cu lapte de la san sau formula de lapte, pana obtii consistenta dorita. Pastrare: se recomanda a fi consumat intr-o jumatate de ora maxim. Timp de preparare: 10 minute Portii: 1-2 portii Pofta buna!…

Salata de varza alba

Ingrediente: 1/2 varza, 1/4 pahar otet, 1/2 lingura zahar brun, o lingura ulei de masline, sare, zahar brun, 2 morcovi, frunze de patrunjel sau telina. Mod de preparare: Curata varza si spal-o. Scoate cotorul, apoi taie fasii subtiri. Sareaza usor si freaca intre palme ca sa se inmoaie. Stoarce zeama, apoi varza asaz-o in castron. Toarna otet amestecat cu putin zahar si lasa totul sa stea timp de 20-25 minute. In salata de varza poti adauga 2-3 morcovi rasi, frunze de patrunjel sau telina taiate marunt si o lingura de ulei. Salata o poti prepara si in felul urmator: varza tocata o pui intr-o cratita, adauga sare si otet si amestecand mereu tine la foc pana scade si se inmoaie. Dupa aceea lasa sa se raceasca si adauga putin zahar si ulei. Se poate pastra la frigider pentru 24 de ore. Timp de preparare: 30-40 minute. Portii: destule portii. Pofta buna!…

Piure de banana cu mei

Ingrediente: 1 banana, 2 linguri mei decorticat Mod de preparare: Pentru a obtine faina de mei, trebuie sa dai meiul printr-o rasnita (de tipul celei de cafea). Cand ai obtinut faina de mei, pune-o in apa fiarta pentru a realiza o pasta consistenta. Lasa fiertura sa dea cateva clocote, apoi da-o deoparte. Decojeste banana si paseaz-o foarte bine cu o furculita. Cand este gata, o amesteci cu faina de mei fiarta. Timp de preparare: 15 minute Timp de coacere/fierbere: 10 minute Portii: 1 portie Pofta buna!!…

Salata cu andive si mere

Ingrediente: 8 – 10 andive, 2 mere, 1 sfecla rosie, branza de vaca, patrunjel, ulei de masline, zeama de lamaie, un praf de sare. Mod de preparare: Spala andivele si taie-le rondele fine. Curata merele si sfecla rosie si taie-le bastonase. Branzica o dai pe razatoare. Intr-un castron pune andivele, merele si branzica rasa. Peste ele toarna uleiul de masline, zeama de lamaie si sarea. Amesteca-le bine. Cand e gata salata, presara pe deasupra patrunjel proaspat tocat. Serveste salata pe foi de andive. Timp de preparare: 15 minute Portii: destule portii Pofta buna!…

Salata de paste cu ton

Ingrediente: 250 gr. paste fundulite, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura ulei de nuca, 2 linguri de suc de lamaie, 1 lingurita de mustar, 1 legatura de patrunjel, 50 gr. porumb dulce din conserva, 3 rosii coapte, ½ ardei rosu, 5 cepe verzi, 200 gr. ton din conserva, scurs si maruntit. Mod de preparare: Fierbi pastele in apa cu putin ulei si sare timp de 10-15 minute. Scurge de apa bine si pune pastele intr-un bol de salata. Paralel pregateste intr-un bol separat un sos. Uleiul de masline se amesteca cu uleiul de nuca, sucul de masline si mustarul. Adauga patrunjelul tocat. Deasupra pastelor, racite, pune rosiile taiate, porumbul, ceapa verde taiate felii, tonul maruntit. Amesteca totul bine. Condimenteaza dupa gust cu piper si sare. Pofta buna! Timp de preparare: 20-25 minute. Portii: 4-6 portii….

Pilaf cu legume

Ingrediente:1/2 piept de pui, 1 dovlecel, 2 morcovi, o radacina de patrunjel, o felie de telina, 1/2 ardei gras rosu, cateva buchetele de broccoli, 2 linguri orez, 1 lingurita ulei de masline. Mod de preparare:Fierbe bine legumele, taiate bucatele mari si orezul. Fierbe si carnea separat, intr-un alt vas. La sfarsitul fierberii, in legume adauga uleiul de masline sau putin unt. Paseaza cu blenderul sau cu ajutorul robotului de bucatarie pana la consistenta dorita, carnea, legumele si orezul strecurat. Mai poti adauga rosie si patrunjel tocat fin. Pofta buna!! Timp de preparare:35-45 minute. Timp de coacere/fierbere:20 minute. Portii:2 portii….

Mustar de la buni

Ingrediente: 40-50 g boabe (seminte) de mustar, zeama de la o lamaie, ulei de masline, sare dupa gust. Mod de preparare: Boabele de mustar se macina in rasnita pana devin pulbere. Faina astfel obtinuta se freaca, precum maioneza, cu ulei. Se adauga apa si cateva picaturi de zeama de lamaie. Operatiunea de frecare dureaza pana ce preparatul capata consistenta unei maioneze mai groase. Timp de preparare: 30 minute. Portii: destule portii. Pofta buna!!…

Piure de legume

Ingrediente: 2 morcovi, 1 cartof, 1 telina mica, 1 radacina de patrunjel, 1 lingurita de unt, zeama de lamaie, un praf de sare. Mod de preparare: Spala si curata de coaja legumele. Pune-le la fiert si lasa-le pana devin moi. Scurge apa si pune legumele in blender. Dupa ce ai pasat legumele pune o lingurita de unt si amesteca. Piureul de legume pot sa-l servesti cu peste fiert, carne de vita fiarta sau ficatei fierti de pasare. Timp de preparare: 10 minute Timp de fierbere: 20 minute Pofta buna!…

Salata de varza rosie

Ingrediente: 250 gr. varza rosie, 1 mar, sos de hrean, putin zahar brun. Sosul de hrean: jumatate de radacina mica de hrean ras, 1 lingura de ulei de masline, 50 ml. otet de la Buni indoit cu putina apa, sare dupa gust. Mod de preparare: Fierbi otetul de la Buni  in care adaugi putin zahar. Separat tai varza foarte fin si o sarezi dupa gust si o lasi 30 minute. Apoi o storci de apa. Intr-un bol pui varza si deasupra torni otetul de la Buni amestecand cu o lingura de lemn. Razi marul si amesteci cu varza. Adaugi si uleiul, dupa gust si la sfarsit hreanul ras. Pofta buna! Timp de preparare: 20-25 minute. Timp de coacere/fierbere: 10-12 minute. Portii: 3-4 portii….

Piure de morcovi cu cartofi

Ingrediente: 1 morcov mijlociu, cojit si taiat cubulete, 1 cartof mijlociu, cojit si taiat cubulete, 100 ml. apa plata, lapte matern sau formula de lapte. Mod de preparare: In aceasta reteta am combinat morcovul si cartoful pentru a oferi mai multe calorii copilului. Pune apa la fiert intr-o craticioara. Adauga legumele si acopera-le. Lasa-le sa fiarba timp de 10 minute, ca sa se inmoaie. Mixeaza legumele impreuna cu apa in care au fiert. Scoate cantitatea de piure pe care vrei s-o servesti. Subtiaza piureul cu lapte de la san sau cu formula de lapte. Se poate pastra 24 ore in frigider. Pofta buna! Timp de preparare: 25 minute. Timp de coacere/fierbere: 10-15 minute. Portii: destule portii….

Piure de mere

Ingrediente: 6 mere taiate in patru si curatate de samburi, lapte de la san sau lapte formula, apa plata. Mod de preparare: Asaza merele intr-un vas pentru fiert la aburi, acoperindu-le bine. Lasa-le sa fiarba in aburi 10 – 12 minute, pana devin moi. Dupa ce s-au racit paseaza-le impreuna cu apa in care au fiert, pana devin o pasta fina. Pentru a subtia piureul adaga lapte de la san sau lapte formula. Pofta buna!   Timp de preparare: 15-20 minute. Portii: 2-3 portii….

Crema de branza cu chimen

Ingrediente: 1/2 kg branza de vaci, 150 g smantana proaspata groasa, chimen, ceapa. Mod de preparare: Branza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se marunteasca, amestecandu-se apoi cu smantana. Smantana se poate inlocui cu maioneza. Pentru gust si aroma, se pot adauga 1-2 lingurite cu ceapa rasa fin sau numai cozi de ceapa verde taiate marunt si frunze de marar sau patrunjel, taiate marunt. In branza preparata cu smantana se pot adauga o lingurita de chimen, pisat bine cu piulita sau macinat prin masina de piper, si un varf de lingurita de boia dulce sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei. Pofta buna!…

Budinca de orez brun cu stafide

Ingrediente: 1/2 cana de orez brun, 1/2 cana de stafide tocate, 2 oua, 3 linguri zahar brun, 1 lingurita esenta va­nilie, 1 cana de lapte degresat. Mode de preparare: Preincalziti cuptorul la 195°C. Ungeti 4 forme de prajitura (170 g) cu putin unt. Puneti formele intr-o tava de cuptor, lasand cate 2 cm intre fiecare forma. Puneti 2 linguri de orez si 2 linguri de fructe in fiecare cupa. Bateti, intr-un castron de marime medie, ouale, zaharul si vanilia. Amestecati bine. Turnati laptele si apoi turnati peste formele cu orez si fructe. Turnati apa fierbinte in tava de cuptor lasand un centimetru distanta pana la formele de copt.  Coaceti 35-45 minute sau pana cand la proba cu cutitul introdus in centru acesta ramane uscat. Cand este gata, luati imediat formele din cuptor. Raciti 5-10 minute. Se obtin 6 portii Timp de preparare: 10 min Timp de coacere: 35-45min. Pofta buna!…

Budinca cu gris

Ingrediente: 2 oua, 4 linguri de gris, 4 linguri de zahar brun, putina sare, 500 ml lapte de vaca (1,5% grasime) indulcit cu 4 linguri de zahar brun, coaja rasa de lamaie (o lingurita), o lingurita de unt. Mod de preparare: Se freaca galbenusul cu zaharul pana se topeste zaharul. Apoi adaugi grisul, incet, sa nu faca cocoloase. Albusurile le bati spuma cu un praf de sare si le amesteci cu compozitia. In prealabil, incingi cuptorul. Ungi o tava cu unt, apoi rastoarni compozitia si se introduce tava la cuptor, la foc mic. Separat, incalzesti laptele cu zaharul si coaja de lamaie sau esenta de lamaie. Scoati tava din cuptor ( incerci cu o scobitoare-daca aluatul nu se lipeste de scobitoare, inseamna ca este gata). Torni laptele cald peste budinca si lasi sa se raceasca. Se seveste imediat. Timp de preparare: 15-20 minute. Timp de coacere/fierbere: 25-30 minute. Portii: 8 portii. Pofta buna!!…

Coltunasi cu branza

Ingrediente:Aluatul: 2 oua mari, 150 gr. faina, 50 gr. gris, 30 ml. ulei de masline. Umplutura: 1/4 kg. branza telemea, un ou, 50 gr. unt, 200 ml. smantana, 25 gr. faina, marar.

Mod de preparare:Intr-un castron spargi cele 2 oua si le amesteci cu uleiul. Adauga treptat faina si grisul, si incepi sa framanti cu mana, indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pana cand nu mai necesita faina. Aluatul il asezi pe masa sau pe foaia de nailon, presarata cu putina faina. Lasi sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor. Tai foaia in patratele potrivite. Branza telemea, desarata 2-3 ore in apa rece si scursa bine, o dai prin razatoare sau o zdrobesti cu furculita, apoi amesteci cu oul, faina, mararul si imparti pe patrate. De asemenea, se pot amesteca 150 g branza de vaci cu 50-100 g branza telemea, la care adaugi oul, faina, mararul verde sau uscat. Patratul il indoi peste umplutura in forma de triunghi; marginile le presezi bine, ca sa nu se desfaca la fiert. Se fierb lasandu-i in apa 15 minute, dupa ce s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; ii strecori fara sa se limpezeasca. Apoi ii asezi intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cu smantana deasupra. Vasul il introduci in cuptor cu 10 minute inainte de servire. Coltunasii se servesc ca prim fel, in loc de supa sau ciorba.

Pofta buna!

Timp de preparare:20 minute.

Timp de coacere/fierbere:35-40 minute.

Portii:destule portii.

Budinca cu branza de vaci

Ingrediente: 500 gr. branza de vaci, 300 ml. lapte, 3 linguri de faina, 2 oua, 100 gr. zahar brun, 1 pachet de zahar vanilat, 20 gr. unt. Mod de preparare: Din lapte, faina si unt prepara un sos alb (vezi reteta de Sos alb). Lasa-l sa se raceasca si adauga zaharul. Dupa ce s-a racit pune galbenusurile si zaharul vanilat, apoi amesteca si branza, iar la sfarsit incorporeaza si albusurile batute spuma. Toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si pune-o la copt pe baie de abur, la cuptor, la foc potrivit. Timp de preparare: 20-25 minute. Timp de coacere/fierbere: 35-40 minute. Portii: 6-7 portii. Pofta buna!…

Iaurt de casa

Ingrediente:lapte pasteurizat, iaurt (maia), sare.

Mod de preparare:O ceasca de lapte pasteurizat caldut (40º C) se amesteca cu o lingurita cu varf de iaurt (maia), dupa care se lasa sa stea acoperit, intr-un loc caldut. Pentru a grabi “fermentare”, ceasca se poate pune intr-un vas cu apa calduta, pe care il invelesti cu un prosop. Daca iaurtul a iesit bine legat, se poate pastra o cantitate mica (1-2 lingurite) pentru pregatirea urmatoarei portii, va deveni automat maia.

Informatii importante despre iaurt…..
Iaurtul si laptele fermentat rezulta din acidifierea biologica cu bacterii de fermentatie (lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, lactobacillus casei, acidophilus s.a.).
Aceste microorganisme nu numai ca “fabrica” iaurt, dar sunt bune si pentru celelalte bacterii ce populeaza intestinul omului, ajutandu-le chiar sa se refaca dupa ce au fost supuse unor “terapii soc” (tratamente cu antibiotice).
De ce avem nevoie sa se refaca flora bacteriana?
O buna intrebare. Deoarece ea produce pentru noi vitamina K (esentiala in sinteza factorilor de coagulare) si pentru ca o flora intestinala normala impiedica dezvoltarea unor germeni agresivi care pot ajunge incidental in colon.

Timp de preparare:15-20 minute.

Timp de coacere/fierbere:10-12 minute.

Portii:1-2 portii.

Budinca cu branza

Ingrediente: 500 gr. branza de vaci, 300 ml. lapte, 3 linguri de faina, 2 oua, 100 gr. zahar brun, 1 pachet de zahar vanilat, 20 gr. unt. Mod de preparare: Din lapte, faina si unt prepara un sos alb (vezi reteta de sos alb). Lasa-l sa se raceasca si adauga zaharul. Dupa ce s-a racit pune galbenusurile si zaharul vanilat, apoi amesteca si branza, iar la sfarsit incorporeaza si albusurile batute spuma. Toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si pune-o la copt pe baie de abur, la cuptor, la foc potrivit. Timp de preparare:20-25 minute. Timp de coacere/fierbere:35-40 minute. Portii:6-7 portii. Pofta buna!  …

Iaurt cu avocado si banana

 Ingrediente:1 banana, 1/2 avocado bine copt, 150 gr. iaurt natural gras. Mod de preparare:Paseaza bine cu furculita avocado cojit, fara sambure si banana. Adauga apoi iaurtul si amesteca in continuare. Pregateste-le chiar inainte de a le servi, deoarece fructele se oxideaza, daca le lasi mai mult timp. Timp de preparare:10 minute. Portii:2-4 portii. Pofta buna!…

Crema de iaurt cu fructe

Ingrediente: 1 banana taiata in cubulete, 3 piersici decojite si taiate felii, 150 gr. iaurt simplu, 1 lingura ulei de masline. Mod de preparare: Pune bananele, piersicile, iaurtul si uleiul intr-un robot si paseaza totul pana obtii o pasta fina. Foloseste fructe la temperatura camerei. Daca vrei, crema obtinuta se poate pastra la frigider maxim 2 zile. Pe masura ce copilul creste, ii poti prepara crema cu fructe de padure sau fructe tropicale, cum ar fi mango, ananas sau papaya. Pofta buna!…

Orez cu lapte

Ingrediente: O ceasca cu orez, 400 ml. lapte, 1 lingura cu zahar brun, un plic zahar vanilat, o lingurita cu coaja rasa de lamaie, scortisoara. Mod de preparare: Pune la fiert intr-o oala 1,5 l apa si putina sare. Spala bine orezul, in mai multe ape, apoi rastoarna-l in oala cu apa cand aceasta clocoteste. Lasa-l sa fiarba la foc mic, amestecand periodic, pana se umfla. Scurge-l printr-o sita. Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul, apoi adauga orezul fiert si mai lasa totul 5 minute la foc mic, sa se lege putin. Daca vrei sa iasa mai zemos, poti sa mai adaugi putin lapte. Adauga zaharul vanilat, apoi lasa-l la racit, acoperind oala cu capac. In momentul servirii adauga coaja de lamaie si scortisoara. Este foarte bun atat cald, cat si rece. Atentie: Coaja de lamaie nu se pune in orezul fierbine, pentru ca poate deveni amara. Timp de preparare: 10-15 minute. Timp de coacere/fierbere: 25-30 minute. Portii: 4 portii. Pofta buna!…

Sodou

Ingrediente: 200ml lapte (preparat ca pentru biberon), 1 galbenus, putin zahar, putina vanilie, coaja rasa de lamaie Laptele il prepari in mod obisnuit. Galbenusul il bati bine cu telul, impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de la lamaie. Cand arata ca o spuma albicioasa, toarna laptele fierbinte. Strecoara preparatul. Asteapta sa se raceasca putin si apoi serveste-l puiului tau. Pofta buna! Timp de preparare: 15 minute Portii: 1 portie…copilul viitorului

Mancare copii intre 6 luni si 3 ani

Tarta cu piure de spanac :copii peste 6 luni
Ingrediente
1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata

Mod de preparare
Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.

Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.

Rosii umplute : pentru copii de peste un an
Ingrediente

-1kg de rosii tari,potrivite ca marime
-o felie de paine
-3-4 linguri lapte
-galbenusul de la un ou fiert tare
-o ceapa mica tocata foarte marunt
-o lingurita ulei de masline
-250g branza de vaci sau telemea rasa
-o lingura marar tocat

Mod de preparare
Rosiile se spala se taie partea de deasupra (ca un capacel) si se scobeste miezul.
Miezul de la rosii se curata de seminte si se amesteca foarte bine cu painea inmuiata in lapte,galbenusul de ou,ceapa,uleiul si branza.
Cu aceasta compozitie se umplu rosiile.

Mod de servire
Se servesc reci,cu marar presarat deasupra.

Pasta de pui cu cartofi ;pt.copii peste 6 luni
Ingrediente
-2 pulpe pui dezosate
-2 cartofi de marime mijlocie
-150ml iaurt
-verdeata pentru gust

Mod de preparare
Pulpele se fierb pana cand carnea devine frageda.Separat,se fierb cartofii (curatati si taiati) cu verdeata.
Dupa ce au fiert,cartofii se paseaza ca pentru piure,carnea se toaca foarte fin si se amesteca cu iaurtul.

Mod de servire
Se serveste ca atare sau uns pe paine

Piure Mimosa :dupa varsta de 8 luni
Ingrediente

-2 morcovi
-2 linguri telemea
-2 galbenusuri
-160ml lapte semi-degresat (formula sau lapte matern)
Mod de preparare
Morcovul se fierbe,se face piure si se amesteca cu telemea si lapte.
Se fierb ouale 10 minute.Se curata de coaja,se scoate galbenusul si se striveste cu furculita.
Mod de servire
Se serveste pireul presarat cu galbenusul de ou

„Veloute” de primavara :dupa varsta de 5 luni
Ingrediente

-50g morcovi
-50g fasole verde
-5 frunze de macris
-1 frunza patrunjel
-50g de mazare
-un cubulet unt
Mod de preparare
Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris. Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit,se adauga cubuletul de unt si se mixeaza cu un mixer de bucatarie.
Mod de servire
Rece sau caldut,dupa preferinta

Piure de cartofi cu sfecla : foarte potrivit pentru copii anemici
Ingrediente
-500 g sfecla rosie
-250 g cartofi
-50 g unt
-100 ml lapte
-1 lingurita seminte sfaramate de chimen
-sare
Mod de preparare
Curata sfecla si cartofii, taie-i in felii subtiri sau in cubulete. Pune intr-o cratita putin unt si legumele. Adauga apa, cat sa se acopere legumele si fierbe la foc potrivit.
Dupa ce legumele s-au inmuiat , paseaza-le trecandu-le prin sita sau marunteste-le cu ajutorul unui mixer. Pune apoi laptele cald, restul de unt si praful de chimen si amesteca bine piureul cu o lingura de lemn. Potriveste de sare

Piure „cucurigu” :dupa 6 luni
Ingrediente

-100g fasole verde proaspata
-1/3 galbenus de ou fiert tare
-1 lingura iaurt
-putin patrunjel
-o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
Mod de preparare
Se fierbe fasolea in baie de aburi (20 de minute),apoi se amesteca cu patrunjelul si galbenusul faramitat.Se adauga iaurtul si se mixeaza bine.
Mod de servire
Se serveste cald,garnisit cu unt.

Supa-creama de conopida
Ingrediente

-o conopida de marime medie
-2 linguri unt
-2-3 linguri smantana
-1 lingura faina de grau
-patrunjel verde
Mod de preparare
Se pune conopida la fiert adaugand faina dizolvata cu putina apa.Cand da in clocot se adauga untul si se mai fierbe,la foc potrivit,pentru aproximativ 45 de minute.
Cand conopida este fiarta se scoate si se paseaza prin sita,adaugandu-se apoi la apa in care a fiert.
Mod de servire
Se serveste calda,cu smantana si patrunjel tocat.
Pentru copilasi mai mari se pot adauga si crutoane de paine

Supa-crema de legume
Ingrediente
-morcov
-ardei
-dovlecel
-telina
-conopida
-sfecla rosie
-cartofi
-2 linguri smantana
(Optional,cand bebelusul e mai mare)
-1 ou
Mod de preparare
Se pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata se adauga ardei,dovlecel,telina,conopida,sfecla rosie si cartofii.Se fierb toate bine.Se scot din apa,se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.
La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.
Mod de servire
Pentru copii mai marisori se poate servi cu crutoane.

 

Deserturi 6 luni-3ani

Papanasi cu branza
Ingrediente

-100g branza dulce de vaci
-20g faina sau gris
-1/2 ou (numai galbenus pentru copii sub un an)
-5g unt sau 1/2 lingurita smantana
-10g zahar
Mod de preparare
Branza de vaci se amesteca cu oul si zaharul,dupa care se incorporeaza cu grija in faina sau gris.Cu o lingura inmuiata in apa se ia din compozitie si se pune la fiert intr-un vas cu apa in clocot.
Papanasii sunt gata cand se ridica la suprafata si compozitia s-a „legat” destul.
Mod de servire
Se servesc cu smantana sau unt deasupra,iar daca doriti ceva mai dulce,cu dulceata sau sirop.

Orez cu lapte si fructe din dulceata
Ingrediente
1litru lapte, 6 linguri zahar, 200 g orez, 1 zahar vanilat, dulceata de visine sau cirese dulci.
Mod de preparare
In laptele clocotit se toarna orezul bine spalat si un plic zahar vanilat, se lasa sa fiarba pina ce se umfla. Se adauga zaharul. Cind orezul este fiert, se rastoarna si se garniseste cu boabele de fructe.
Mod de servire
Se serveste simplu sau cu dulceata.

„Pancake faces”
Ingrediente

-1 cescuta lapte
-1/4 cescuta lapte praf
-2 linguri suc de mere
-1 lingura unt topit
-1 ou
-2 albusuri
-3/4 cescute faina griu
-1/3 cescuta germeni de griu(optional)
-1/2 lingurita praf de copt
-stafide taiate
-caise uscate feliate
Mod de preparare
Se amesteca (cu blender sau mixer)ingredientele(inafara de stafide si caise) bine si se lasa sa stea 15′;se pune o tigaita mica(de teflon-sa nu se prinda)unsa foarte putin pe foc si se infierbinta bine,se reduce focul la mediu si se pune in tigaie aluat(ca la clatita dar in strat gros de cca 1 cm);in timp ce se coace decoreaza clatita cu stafide si caise imitand o figura(nas, ochi, gura).Cand suprafata incepe sa faca bule si s-a rumenit putin se intoarce si se lasa sa se coaca pe partea cealalta.
Mod de servire
Se serveste calda.
Optional puteti continua decorarea cu felii de fructe,frisca sau inghetata (pentru par si urechi).

Cottage cheese sundae
Ingrediente
-1/4 cescuta fructe feliate (banana,cantalup, piersici,capsuni)
-1/4 cescuta brinza de vaci
-1 lingura smintina
-2 linguri dulceata(cu sirop)
-1 lingura germeni de griu (optional)
Mod de preparare
Se aseaza fructele intr-un cerc,in mijloc se pune brinza amestecata in prealabil cu smintina si se decoreaza cu restul ingredientelor (dulceata si germenii de griu).
Mod de servire
Se serveste rece.am scapat de oboseala

Bomboane energizante cu polen de albine
Ingrediente

-2 lingurite polen
-2 linguri miere lichida
-miezul de la 10 nuci dat prin masina sau pisat
-1 lingurita de fulgi de grau
-un varf de cutit pulbere de busuioc
Mod de preparare
Cele 2 linguri de miere se amesteca cu polenul pana se omogenizeaza (polenul poate fi macinat cu rasnita electrica de cafea pentru ca amestecul sa fie mai omogen); se adauga pe rand fulgii de grau, miezul de nuca si busuiocul. Totul se amesteca foarte bine. In final, trebuie sa rezulte o pasta foarte groasa, care se poate modela sub forma unor mici sfere. In cazul in care compozitia este prea subtire, se mai adauga fulgi de grau; daca este prea groasa, se adauga miere in plus.
Mod de servire
Se servesc,una-doua pe zi,inainte de masa

Bauturi pt. copii

Milk-shake cu fructe
Ingrediente

– 120 ml de lapte semidegresat pasteurizat
– 1/2 banana (sau orice alt fruct copt)
– zeama de la 1/2 lamaie
– 2 linguri suc de portocale
– zahar vanilat

Mod de preparare
Se curata si se taie fructul in bucatele, se stropeste cu zeama de lamaie si se zdrobeste. Se adauga laptele,zaharul vanilat,sucul de portocale si se amesteca totul pana se obtine o crema groasa.
Mod de servire
Se serveste imediat cu biberonul care are tetina cu gaura mare sau canita.

Banana-mango smoothie
Ingrediente

-1cescuta iaurt (nedegresat)
-2/3 cescuta suc de mere sau pere
-1 banana mijlocie (feliata)
-1 mango mijlociu (cubulete)
Mod de preparare
Se amesteca ingredientele in blender pina se obtine o pasta subtire.
Mod de servire
Se serveste rece.

Piure de morcov cu mar (peste 4 luni)

Ingrediente: 1 morcov potrivit, 2 mere, 3 lingurite de biscuiti pisati.
Mod de preparare: Se curata si se spala bine morcovul, merele se spala bine si se pun la fiert cu o cana de apa in vas Zepter cca 25 min. Cand sunt gata se curata merele de coaja si apoi se paseaza impreuna cu morcovul cu mixsy, se adauga biscuitii pisati si zeama in care au fiert pana ce compozitia devine ca o ciulama.
Se serveste la temperatura camerei. Se poate pastra si la frigider intr-un vas inchis ermetic pt a doua zi cand se incalzeste la baie de abur putin. 

Branza cu morcov (peste 6 luni)

Ingrediente: 250 ml lapte proaspat (de vaca), 1 morcov potrivit.
Mod de preparare: se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se pun 2 tablete de calciu lactic, mestecand pana se zaurdeste. Se pune putin la scurs. Separat se fierbe morcovul in oala Zepter cu o canuta de apa cca 25 min. Se paseaza morcovul cu mixsy, se amesteca cu branza, 3-4 picaturi de zeama de lamaie si se adauga zeama obtinuta la fierberea morcovului pana ce compozitia devine ca o ciulama. Facultativ, pentru cei mai maricuti se poate pune si galbenus de ou fiert 10 min.
Se serveste proaspata si la temperatura camerei.

Tarta cu piure de spanac :copii peste 6 luni
Ingrediente

1 cartof mare
50g spanac congelat
1 ou
40ml lapte
1 lingurita smantana proaspata
Mod de preparare
Cartoful se curata,se taie in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa clocotinda.
Cu 2 minute inainte de a termina de fiert cartoful,se adauga in cratita la fiert si spanacul.
Din lapte caldut si smantana sa face un sos.
Dupa ce au fiert,spanacul si cartofii se amesteca bine,pana se obtine un piure care se amesteca cu oul.Combinatia obtinuta se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie circa de 15 minute.
Mod de servire
Se serveste pe un platou,turnand deasupra amestecul caldut de lapte si smantana.

FASLOE VERDE CU MENTA
Aceasta reteta este potrivita pentru copii de peste 7 luni

INGREDIENTE:
250g fasole verde curatata;
1lingura de menta tocata
2 linguri ulei de masline (optional)
PREPARARE:
Pune putina spa la fiert intr-o cretita mare, la foc mediu. Adauga fasolea verde si las-o sa fiarba 7-10min,pana devine moale, apoi clateste-o cu apa rece.
Paseaza fasolea verde, impreuna cu doua lingurita de apa si cu menta, cu ajutorul robotului de bucatarie. La final se adauga uleiul de masline.
PTRCIZARE: Cand copilul mai creste ii poti de fasolea verde ca gustare, mai intai taiata in bucati, iar mai tarziu pastaia intreaga.
POFTA BUNA

Mere coapte cu spuma de gris

       Ingrediente: mere 300 g, gris 20 g, sirop de fructe 100 ml, apa 100 ml, zahar pudra 30 g. Se fierbe grisul in siropul de fructe amestecat cu apa, timp de 5 min. Se raceste si se bate cu telul, impreuna cu 1/2 din zaharul pudra, pana se obtine o spuma. Merele se coc in cuptor pana se inmoaie, apoi se scot, se curata de coaja si se scobesc la mijloc, scotand casuta cu seminte. Lacasul casutei se umple cu spuma de gris. Se servesc pudrate cu restul de zahar. Se pot orna cu fructe din dulceata.

Gelatina cu branza de vaci

       Pentru preparare aveti nevoie de: branza de vaci 40 g, gelatina 1 foaie, zahar 15 g, lapte 200 ml, zahar vanilat 1/4 plic. Branza de vaci se trece prin sita. Gelatina se inmoaie 15 min in apa rece si se dizolva intr-o lingura de apa fierbinte. Se amesteca branza cu zaharul si zaharul vanilat, apoi cu laptele cald (dupa ce a fost fiert) si cu gelatina dizolvata si se pune la rece, in frigider. Se cufunda cana intr-un vas cu apa fierbinte 1-2 min, apoi se rastoarna pe o farfurie.

Turta de cartofi

       Pentru preparare este necesar sa aveti urmatoarele ingrediente: 200 g cartofi, 2 linguri lapte, 1 ou, o lingura de unt, sare. Preparati un pireu de cartofi. Incorporati in pireu putina faina, doua linguri de lapte si un ou. Dati amestecului forma unei turte. Ungeti cu galbenus de ou si apoi presarati cu bucatele de unt. Rumeniti 15 minute in cuptorul cald.

Sufle de legume

       Ingrediente: 3 morcovi, 2 cartofi, unt, sare, 2 lingurite de lapte, 1 ou. Cartofii si morcovii se fierb iar apoi se curata de coaja si se taie bucatele. Zdrobiti cartofii si morcovii asa incat sa rezulte un pireu fin. Amestecati cu untul, sarea, laptele si galbenusul de ou. Bateti albusul spuma si inglobati-l usor in pireu. Varsati totul in forme mici, unse cu unt. Coaceti la cuptor la foc moale, aproximativ 20 minute.

Supa-creama de conopida

Ingrediente

 

-o conopida de marime medie
-2 linguri unt
-2-3 linguri smantana
-1 lingura faina de grau
-patrunjel verde

Mod de preparare

Se pune conopida la fiert adaugand faina dizolvata cu putina apa.Cand da in clocot se adauga untul si se mai fierbe,la foc potrivit,pentru aproximativ 45 de minute.
Cand conopida este fiarta se scoate si se paseaza prin sita,adaugandu-se apoi la apa in care a fiert.

Mod de servire

Se serveste calda,cu smantana si patrunjel tocat.
Pentru copilasi mai mari se pot adauga si crutoane de paine.

 

Supa-crema de legume

Ingrediente

 

-morcov
-ardei
-dovlecel
-telina
-conopida
-sfecla rosie
-cartofi
-2 linguri smantana
(Optional,cand bebelusul e mai mare)
-1 ou

Mod de preparare

Se pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata se adauga ardei,dovlecel,telina,conopida,sfecla rosie si cartofii.Se fierb toate bine.Se scot din apa,se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.
La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.

Mod de servire

Pentru copii mai marisori se poate servi cu crutoane.

 Pentru orice informatie intrati pe datele de contact de pe acest site.

 

Lasă un răspuns