Alimentatie VEGANA

  • SumoMe

Aceste retete sunt de la doamna Doina Oprea din Cluj

http://rawveganjoy.ro/wordpress/

Hrisca cu ciuperci si maioneza de mustarhrisca cu maioneza

Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni ca noi suntem mari consumatori de hrisca, un aliment foarte sanatos si gustos, un substitut minunat la paine sau cereale, de care, datorita educatiei, suntem inca foarte atasati.

  • Timp de preparare: 15 minutes
  • Hidratare: 08h 00min
  • hrisca – 500 g
  • ardei capia – 2 bucati
  • ceapa verde – 4 bucati
  • ciuperci champignon – 10 bucati
  • Marinata pentru ciuperci
  • apa de izvor – 500 ml
  • lamaie – zeama de la 2 bucati
  • sare de Himalaya – 1/2 lingurita
  • condiment Sonnentor –
  • Maioneza de mustar si caju
  • mustar raw – 2 linguri
  • caju – 2 linguri
  • ulei extravirgin de masline – 10 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • lamaie – zeama de la 1 bucata
  • piper macinat – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Hrisca se hidrateaza 8 ore in apa de izvor. Se scurge de apa.
Nuca de caju se hidrateaza 2-4 ore.
Se taie ciupercile feliute subtiri si se lasa la marinat timp de 4-6 ore.
Se face o maioneza din mustar raw si caju in robotul cu lama in S. Daca este nevoie mai adaugam putina apa.
Ardeii capia se taie cubulete mici. Ceapa verde se taie rondele fine.
Amestecam hrisca, ardeii, ceapa si ciupercile impreuna cu maioneza, folosind o lingura de lemn.Se orneaza dupa inspiratia de moment.

 http://rawveganjoy.ro/wordpress/hrisca-cu-ciuperci-si-maioneza-de-mustar/ 

 

Tarta raw cu fructe tropicaletarta raw cu fructe tropicale

 Timp de preparare: 02h 00min

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 16h 00min
  • Blat
  • curmale uscate – 300 g
  • faina de migdale – 500 g
  • hrisca – 100 g
  • Crema de vanilie
  • caju – 200 g
  • lamaie – zeama de la 1/2 bucata
  • pastai vanilie – 2 pastai (partea interioara)
  • unt de cacao – 50 g
  • miere de salcam – 1 lingura
  • apa de izvor – cat este necesar
  • Topping
  • portocala – 2 bucati
  • kiwi – 1 bucata
  • rodie – 1 bucata
  • para – 1 bucata
  • zmeura – 8 bucati

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Blatul. Hrisca se hidrateaza 8 ore, se spala si apoi se macina. ( Eu am la storcatorul de fructe si optiunea de macinare dar e valabil orice robot care macina). Faina de migdale, curmalele macinate si hrisca se framanta foarte bine, pana obtinem un „aluat” elastic de consistenta unei plastiline. Ungem formele cu putin ulei, apoi le stergem bine cu un servet de hartie (sau se foloseste o folie culinara pusa in forme). Presam aluatul foarte bine in forma, modelandu-le in forma de tarta. Se lasa la deshidratat 8 ore, apoi se scoate din forme si se mai lasa pentru inca 8 ore la uscat.
2. Crema de vanilie. Untul de caco se rade si se pune in bain marie sau in deshidrator, la 40 de garde Celsius, pana devine lichid. Se macina nuca de caju. Se adauga restul ingredinetelor si se amesteca in robotul cu lama in S pana compozitia devine cremoasa. Se umplu formele de tarte cu crema de vanilie si se dau la rece pentru 30 de min.
3. Topping. Desfacem rodia si extragem samburii, taiem fructele in cubulete mici. Le adaugam peste crema.

 http://rawveganjoy.ro/wordpress/tarta-raw-cu-fructe-tropicale/

 

Rosii umplute cu legume crucifererosii umplute cu legume crucifere

 Timp de preparare: 15 minutes

  • Hidratare: 08h 00min
  • conopida – 1 castron
  • broccoli – 1 castron
  • ardei capia – 2 bucati
  • rosii – 4 bucati
  • praz – 1 bucata
  • seminte de floarea soarelui – 1/4 castron
  • patrunjel verde – 1 legatura
  • lamaie – 1 bucata
  • ulei de nuca presat la rece – 3 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Semintele de floarea soarelui se hidrateaza timp de 8 ore. Conopida si Broccoli se maruntesc foarte fin cu ajutorul robotului cu lama in S. Suntem atenti sa nu devina pasta si sa isi pastreze forma ca de „mei”. Separat maruntim (tot cu robotul cu lama in forma de S) ardeii, prazul, patrunjelul verde si semintele de floarea soarelui. Punem apoi toate ingredientele (cu exceptia rosiilor) intr-un bol si le amestecam bine. Am preferat uleiul de nuca deoarece are un gust discret si nu influenteaza cu o aroma prea puternica.Taiem capacele la rosii, scoatem cu o lingura continutul lor, pastrand un perete de grosimea de aproximativ 0,5 mm si le umplem cu pasta de legume. Facultativ se pot consuma cu samnatana de caju.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/rosii-umplute-cu-legume-crucifere/

 

Supa de legume cu varza de Bruxelles si smantana din cajusupa de legume cu varza de bruxelles si smantana din caju

 Timp de preparare: 20 minutes

  • varza de Bruxelles – 20 bucati
  • morcov – 2 bucati
  • conopida – 1/4 bucata
  • rosii cherry – 10 bucati
  • ciuperci champignon – 8 bucati
  • praz – 10 cm
  • patrunjel verde – 1 legatura
  • smantana de caju, dulce – dupa gust
  • apa de izvor – dupa gust
  • Marinata
  • sos de soia Tamari – 5 linguri
  • lamaie – zeama de la 1 bucata
  • Condiment – de la Sonnentor, 2 linguri (Ingrediente: boia dulce, usturoi, chili, petale de trandafir, oregano, cimbru, busuioc, rozmarin, piper negru, petale de floarea soarelui si galbenele.)
  • piper macinat – dupa gust
  • apa de izvor – 1 litru

Ingrediente:

Instructiuni:

Taiem varza in 4 bucati, morcovii in cubulete mici, conopida o maruntim cu robotul in lama S, rosiile cherry in cubulete mici, ciupercile in feliute subtiri, prazul in rondele subtiri si patrunjelul vine tocat marunt.
Punem varza de Bruxelles in marinata si o lasam sa stea acolo minim 2 ore. Adaugam apoi restul ingredientelor si servim supa rezultata cu smantana dulce, (realizata doar din caju hidratat 1 ora in apa). Marinata vine cu un gust pronuntat acrisor si smantana dulce este o completare excelenta. Adrian mi-a sugerat sa scriu ca supa se consuma cu multaaaa smantana si ca este foarte buna.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-de-legume-cu-varza-de-bruxelles-si-smantana-din-caju/

 

Mini Pizzamini pizza

 Timp de preparare: 60 minutes

  • Blat
  • pulpa de nuca (rezultata de la lapte) – 1 cana
  • pulpa de migdale (rezultata de la lapte) – 1 cana
  • seminte de in – 1/4 cana
  • faina din seminte de in – 1/2 cana
  • faina de hrisca – cat este nevoie pentru un aluat ferm
  • pulpa de morcov (rezultata de la suc) – 3 cani
  • pulpa de dovlecel zucchini (rezultata de la suc) – 3 cani
  • rosii uscate – 1/2 cana
  • ardei capia uscat si macinat – 1/4 cana
  • ulei extravirgin de masline – 6 linguri
  • piper macinat – dupa gust
  • usturoi uscat, pulbere – 1 lingura
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • oregano uscat – 3 linguri
  • Branza
  • caju – 1 cana
  • smantana de caju – 3 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • drojdie inactiva – 3 linguri
  • Sos de rosii
  • rosie – 2 bucati
  • rosii uscate – 1/2 cana
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • Topping
  • ardei capia – cat este necesar
  • rosii cherry – cat este necesar
  • ciuperci champignon – cat este necesar
  • ceapa verde – cat este necesar
  • masline Kalamata – cat este necesar
  • vlastari de ridiche rosie – cat este necesar

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Blat. Pentru blat se foloseste reteta de la Paine Mediteraneana (simplificata). Se taie aluatul cu o forma circulara de inox. Restul detaliilor se gasesc la reteta de paine.
2. Branza. Nuca de caju crud se hidrateaza 4 ore. Se mixeaza toate ingredientele in robotul cu lama in S pana la omogenizare.
3. Sos de rosii. Rosiile uscate se hidrateaza 30 min in apa de izvor. Se mixeaza totul in robotul cu lama in S.
4. Topping. Folosim ardei capia rosu taiat cubulete foarte mici, rosi cherry taiate felii, ciuperci champignon taiate feliute subtiri, ceapa verde (partea verde) taiata rondele foarte fine, masline Kalamata, taiate fasii subtiri, vlastari de ridiche rosie, la care sunt indepartate radacinile.

Blatul se unge cu branza si se lasa sa stea la frigider, cateva ore, ca sa se inmoaie. Inainte de servire se mai intinde un strat subtire de branza, dupa care se adauga toppingul de legume. Se incepe cu un strat de ceapa verde, apoi se suprapune unul de ardei capia. Deasupra se pune o felie de rosie, o felie de champignon, cateva bucati de masline si germenii de ridiche rosie. Se serveste cu sos de rosii.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/mini-pizza/

 

Crema de Goji Berrycrema de goji berry

 In aceasta crema sa aduc impreuna cateva ingrediente foarte bogate in proteine:

  • bananele contin multe proteine, au trei dintre cei mai importanţi amino-acizi printre care se numara triptofanul (legat de productia de serotonina)
  • fructe de Goji Berry sunt o sursa completa de proteine, contin 19 aminoacizi diferiti printre care si cei 9 esentiali ce nu pot fi produsi de corpul umana, si
  • pulbere de Maca ce conţine 17 aminoacizi.
  • Timp de preparare: 5 minutes
  • Goji Berry – 1/2 cana
  • banana – 6 bucati
  • maca – 1 lingura
  • miere de salcam – 1 lingura
  • apa de izvor – cat este necesar

Ingrediente:

Instructiuni:

Se macina fructele uscate de Goji. Se pun apoi in roborul cu lama in S impreuna cu bananele maruntite si restul ingredientelor. Se mixeaza pana compozitia  devine cremoasa.
A iesit ceva delicios, care mi-a dat  senzatie de satietate pentru multa vreme.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/crema-de-goji-berry/

Kombucha cu fructekombucha cu fructe

 

Suntem fani absoluti ai acestei bauturi deosebite. Dupa ce o gusti intelegi de ce se mai si numeste „Ceaiul Zeilor”, cred ca este aproximarea cea mai perfecta a celebrei Soma din traditia indiana. Gustul ei aromat, preluat de la ceaiurile folosite, „textura” sifonata ca de socata, data de fermentatia culturii de Kombucha, efectul de revigorare si starea tonica pe care ti-o confera, fac din ea o bautura pe cat de delicioasa pe atat de sanatoasa.
Dimineata ne incepem ziua cu ea si pe parcursul zilei o savuram ori de cate ori se iveste ocazia.

  • Timp de preparare: 15 minutes
  • Kombucha – 1 litru
  • mandarine – 3 bucati
  • fructe uscate de merisor – 1/2 cana
  • kaki – 1 bucata
  • frunze verzi menta – 1/2 cana

Ingrediente:

Instructiuni:

Taiem feliile de mandarine in jumatate. Fructele de kaki le taiem cubulete mici. Frunzele de menta le desprindem de pe tulpina. Punem toate ingredientele intr-un vas de sticla si lasam 12-24 de ore la fermentat.
Strecuram Kombucha de fructe si il bem ca atare, separat folosind fructele ca adaos intr-o salata de fructe, sau o consumam asa cum este, ceai cu fructe, ca pe un punch.
Mai multe informatii despre Kombucha gasiti aici.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/kombucha-cu-fructe/

 

Supa Misosupa miso-2

 George Oshawa, la fel ca si regimul care ii poarta numele, este foarte cunoscut in lume si el abordeaza sanatatea si alimentatia din punctul de vedere al echilibrului energetic yin-yang.

Pe termen lung insa mie nu mi-a placut, desi efectele au fost spectaculoase, deoarece mereu am fost mare amatoare de cruditati si, in acest regim, baza o costituie macarea preparata termic. Oricum, am facut multe cure de cate 10 zile cu cereale yang (Regimul nr. 7 a lui Oshawa) si apogeul a fost ca am tinut 8 luni de zile, continuu, numai acest regim (serii de cate 10 zile cereale, cu 3 zile pauza intre ele, zile in care am mancat numai cruditati yang). Starea de purificare si solarizare a fost de exceptie. Pentru cei care au nevoie de mai multa energie yang, solara, este metoda cea mai eficienta. Multe boli cauzate de acest dezechilibru yin-yang pot fi vindecate cu succes prin aceasta metoda.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu gusturile bucatariei japoneze, e posibil ca lucrurile sa fie insa diferite. Daca sariti direct de la bucataria traditionala romaneasca la o masa japoneza, e posibil sa nu va placa. Dar merita incercat. Obisnuintele alimentare actioneaza ca un drog asupra receptorilor nostrii si e nevoie de timp ca sa ne adaptam la alte gusturi si obiceiuri alimentare.

Acum, puteti sa ziceti: „Ce lung preambul pentru o supa!”. Da, asa este. Dar asta numai si numai pentru ca este o supa speciala. Este una dintre cele mai sanatoase supe pe care o cunosc. Priviti ingredientele si o sa intelegeti :

  • Timp de preparare: 20 minutes
  • Hidratare: 03h 00min
  • pasta miso – 2-3 linguri
  • apa de izvor – 4 cani
  • alge arame – 1/4 cana
  • alage wakame – 1/4 cana
  • ghimbir proaspat – 1 lingurita
  • usturoi – 3 catei
  • ciuperci shiitake uscate – 6-7 bucati
  • ardei rosu – 1 bucata
  • praz – 10 cm
  • nuci braziliene – 1/2 cana (facultativ)

Ingrediente:

Instructiuni:

Se amesteca pasta miso cu putina apa calduta, apoi se aduga usturoiul pisat, ghimbirul ras, algele hidratate (1 ora), 1 ceasca de apa si se amesteca totul in blender. Se adauga restul de apa si se mai amesteca putin.
Se taie prazul rondele fine. Ciupercile shiitake se hidrateaza 3 ore in apa cu 2 linguri sos de soia, Tamari/Shoyu si apoi se taie in felii foarte subtiri, ardeiul rosu se taie in cubulete foarte mici. Se toarna supa intr-un castron si se adauga restul ingredientelor. Putem sa pastram si cateva alge nemaruntite si sa le adaugam la sfarsit, intregi, in supa.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-miso-2/

 

Ciuperci Shiitake cu smantana si mararciuperci shiitake cu smantana si marar

  • Nota reteta: 5 stele – bazate pe 3 evaluari
  • Aceasta este o mancare de-a dreptul terapeutica. Vad in jurul meu multa lume racita si ma gandesc ca le-ar prinde foarte bine o asemenea cina, delicioasa si sanatoasa. Despre virtutiile ciupercilor Shiitake se pot spune multe, dar am sa amintesc aici numai cateva idei:

În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sîngele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer. În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ). Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon…” Pentru restul articolului click aici.

Combinate cu restul ingredientelor din reteta, fiecare dintre ele putand fi considerat un adevarat „aliment medicament”, putem spune ca avem o portie buna de sanatate in farfuria de la cina noastra.

  • Timp de preparare: 15 minutes
  • Hidratare: 08h 00min
  • ciuperci Shiitake uscate – 300 g
  • smanatana de caju – 200 ml
  • mustar raw – 1 lingurita
  • ceapa rosie – 1 bucata
  • marar verde – 1 legatura
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • Ciupercile se marineaza timp de 8 ore. Se scurg apoi bine de marinata, se taie in fasii subtiri si se aseaza intr-un castron. Separat se pune in blender smantana cu mustarul si sarea si se amesteca pana la omogenizare, dupa care se toarna peste ciuperci si la final se adauga mararul si ceapa rosie taiata foarte marunt. Se amesteca cu finete.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/ciuperci-shiitake-cu-smantana-si-marar/

 

Sushi Nori cu sparanghel si telinasushi nori cu sparanghel si telina

 

  • Timp de preparare: 60 minutes
  • castravete Olandez – 1 bucata
  • avocado – 2 bucati
  • morcov – 2 bucati
  • sparanghel – 10 bucati
  • ardei capia – 2 bucati
  • telina – 1 bucata
  • alge Nori – 20 de foi
  • sos de soia Tamari – 2 linguri
  • miere de salcam – 1 lingurita
  • ghimbir proaspat – 10 cm
  • hrean – 1 bucata
  • otet de mere – 1 lingurita
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • 1. Rulourile. Castravetele, avocado si morcovul se taie fasii foarte subtiri, sparanghelul se taie in doua bucati pe lungime si telina se rade. Impreuna se aseaza pe Algele Nori, iar apoi se ruleaza cu ajutorul unui covoras de bambus. Dupa care se imparte fiecare rulou in bucati de aproximativ 4 cm.

2. Pasta de hrean se realizeaza din hrean ras, sare si otet.
3. Ghimbirul se taie in feliute subtiri si se freaca cu putina sare (se poate marina inainte).
4. Sosul de soia (nama Shoyu sau Tamari) se amesteca cu miere de albine.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/sushi-nori-cu-sparanghel-si-telina/

Tort din ciocolata alba si crema de portocaletort din ciocolata alba si crema de portocale

 Timp de preparare: 60 minutes

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 01h 00min
  • Blat de ciocolata alba
  • migdale decojite – 500 g
  • unt de cacao – 200 g
  • sirop de agave – 6 linguri
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  • coaja rasa de portocala – 2 linguri
  • Strat din felii de portocala
  • portocale – 3 bucati
  • Crema de portocale
  • caju – 500 g
  • portocale – suc de la 5 bucati
  • sirop de agave – 6 linguri
  • pastai vanilie – 4 pastai (partea interioara)
  • unt de caco – 100 g
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  1. Blat de ciocolata. Hidratam timp de 8 ore, in apa de izvor, migdale decojite. Le spalam si le macinam foarte fin. Topim untul de cacao, in deshidrator (sau in bain-marie), la 40 grade Celsius. Adaugam restul ingredientelor si le mixam in robotul cu lama in S pana la completa omogenizare. Turnam intr-un inel culinar si dam la rece pana pregatim stratul din portocale.
    2. Strat din felii de portocala. Decojim portocalele si le taiem in felii subtiri. Taiem fiecare felie in 4 si asamblam bucatile de portocala pe blat, urmarind sa il acoperim cat mai complet.
    3. Crema de portocale. Hidratam timp de 4 ore, in apa de izvor, nuca de caju. O spalam si o macinam foarte fin. Topim untul de cacao, in deshidrator (sau in bain-marie), la 40 grade Celsius. Mixam nuca de caju impreuna cu sucul de portocale, siropul de agave, vanilia si sarea in robotul cu lama in S, pana obtinem o crema foarte fina, de consistenta friscai. Adaugam untul de cacao si amestecam bine. Turnam crema peste stratul de portocale si lasam la congelator pentru minim 1 ora.
    Ornam dupa bunul plac.
  2. http://rawveganjoy.ro/wordpress/tort-din-ciocolata-alba-si-crema-de-portocale/

Rulouri de toamna cu iz orientalrulouri de toamna

 Timp de preparare: 02h 00min

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 8h 00min
  • Foaie din dovleac placintar
  • dovleac placintar – 1/2 bucata
  • faina din seminte de in – 1 1/2 cana
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • Herbes de Provence – 1 lingura
  • Marinata pentru ciuperci
  • apa de izvor – 1 litru
  • sare de Himalaya – 1 lingura
  • Amestec Indian de la Sonnnetor (chimion, seminţe de muştar, coriandru, scorţişoară, ghimbir şi bucăţele de lămâie) – 2 linguri
  • otet de mere – 5 linguri
  • piper macinat – 1/2 lingurita
  • Branza din seminte de pin
  • seminte de pin – 2 cani
  • usturoi – 2 catei
  • lamaie – zeama de la 1 bucata
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • pasta miso – 1 lingurita
  • Umplutura
  • morcov – 2 bucati
  • dovlecel zucchini – 2 bucati
  • avocado – 3 bucati
  • ardei capia – 6 bucati
  • praz – 1 bucata
  • ciuperci shiitake uscate – 15 bucati

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Foaie din dovleac placintar. Radem si macinam foarte fin dovleacul. Adaugam faina din seminte de in (obtinuta prin macinarea semintelor intr-o rasnita) si restul ingredientelor. Framantam pana se amesteca totul foarte bine.
Ungem cu putin ulei presat la rece tavitele deshidratorului pe care apoi le stergem foarte bine cu un servet de hartie.
Intindem compozitia pe tavi, in strat cat mai subtire, si taiem fiecare foaie in 4 bucati. Le lasam la uscat, pentru 8 ore, la o temperatura de 40 de grade Celsius. Nu le lasam pana la uscare completa deoarece devin casante. Le desprindem usor de pe tavite. Se pot pastra la rece mai multe zile.
2. Branza din seminte de pin. Hidratam semintele de pin pentru 8 ore. Le macinam in robotul cu lama in S cu restul ingredientelor pana se omogenizeaza.
3. Punem ciupercile la marinat pentru 8 ore. Le scurgem (chiar le stoarcem in pumni), le taiem feliute subtiri si le lasam la uscat in deshidrator, la 40 de grade Celsius, pentru 2 ore.
4. Radem dovleceii (sub forma de spaghetti) cu ajutorul unui feliator de legume orizontal. Ii saram si ii lasam timp de 15 minute sa stea intr-o sita, ca sa se scurga de apa. Punem dovleceii pe un etaj al deshidratorului, ii condimentam cu peperoncini si ii uscam, la 40 de grade Celsius, timp de 2 ore.
5. Radem morcovii pe o razatoare.
6. Taiem avocado in felii subtiri si il stropim rapid cu zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze).
7. Taiem ardeii si prazul in forma de bastonase foarte subtiri.
8. Amestecam branza cu ciupercile Shiitake.
9. Umplem foile din dovleac cu morcovul ras, branza cu ciuperci, bastonasele de praz, bastonasele din ardei, bucatile de avocado si dovlecelul picant. Le rulam si le prindem cu o scobitoare plasata oblic.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/rulouri-de-toamna-cu-iz-oriental/

Supa crema de dovleacsupa crema de dovleac

 Timp de preparare: 15 minutes

  • dovleac placintar – 1/2 bucata
  • rosii uscate conservate in ulei virgin de masline – 3 linguri
  • ardei capia uscat si macinat – 3 linguri
  • patrunjel verde – 1/2 legatura
  • seminte canepa – 2 linguri
  • usturoi – 1 catel
  • apa de izvor – cat este necesar
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Dovleac placintar se curata si se taie cubulete, patrunjel verde se toaca marunt. Dovleacul, rosiile si ardeiul se fac pasta cu ajutorul robotului cu lama in forma de S. Se adauga restul ingredientelor si se mai amesteca putin. Se orneaza cu vlastari de ridiche rosie.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-crema-de-dovleac/

Piure de hrisca cu legume uscate si mirodeniipiure de hrisca

 

  • Timp de preparare: 15 minutes
  • Hidratare: 08h 00min
  • hrisca – 300 g
  • apa de izvor – 1 pahar
  • sos de soya Soyu – 2 linguri
  • rosii uscate conservate in ulei virgin de masline – 3 linguri
  • ardei capia uscat si macinat – 2 linguri
  • usturoi – 3 catei
  • patrunjel verde – 1 legatura
  • ulei de floarea soarelui presat la rece – 3 linguri
  • piper macinat – dupa gust
  • piper rosu boabe – pentru ornare

Ingrediente:

Instructiuni:

Hidratatm hrisca 8 ore. Usturoiul il pisam. Patrunjelul il tocam marunt. Se amesteca hrisca cu apa, in robotul cu lama in S, pana obtinem o pasta omogena. Adaugam restul ingredientelor si amestecam totul foarte bine. Ornam si savuram

http://rawveganjoy.ro/wordpress/piure-de-hrisca-cu-legume-uscate-si-mirodenii/

Tort raw cu fructe de paduretort raw cu fructe de padure

 Timp de preparare: 50 minutes

  • Blat
  • caju – 500 g
  • migdale – 300 g
  • curmale – 500 g
  • ulei de cocos – 70 g
  • Crema din fructe
  • zmeura congelata – 500 g
  • visine congelate – 200 g
  • capsuni deshidratate – 100 g
  • caju – 500 g
  • sirop de agave – 5 linguri
  • pastai vanilie – 4 bucati (partea interioara)
  • ulei de palmier – 3 linguri
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  • Topping
  • Fructe de padure congelate – 200 g

Ingrediente:

Instructiuni:

In ultimul timp am schimbat unele lucruri in modul cum pregatesc ingredientele pentru dulciurile raw. In acest caz, pentru blat, am maruntit cu ajutorul unei masini de macinat (storcatorulmeu de fructe are si aceasta optiune) nucile de caju si migdalele.
Am framantat faina de migdale, faina de caju, uleiul de cocos si curmalele pana s-a omogenizat bine toata compozitia, apoi am presat-o intr-un cerc culinar.
Pentru crema, pentru inceput am pus zmeura si visinele in blender si le-am maruntit folosind optiunea ice. Am incalzit uleiul de palmier, in bain-marie, la 40 de grade. Nuca de caju a fost macinata la fel ca si pentru blat. Dupa aceea am amestecat toate ingredientele in robotul cu lama in S pana cand totul a capatat o consistenta cremoasa. Am turnat crema peste blat si am last tortul la congelator pentru cateva ore. L-am ornat cu fructe de padure congelate. Trebuie scos din congelator inainte cu doua ore si se poate pastra in frigider doua zile.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/tort-raw-cu-fructe-de-padure/

Salata de spanac cu maioneza de mustarsalata de spanac

 Timp de preparare: 10 minutes

  • spanac – 1 castron
  • mustar raw – 1 lingura
  • lamaie – zeama de la 1 bucata
  • ulei de floarea soarelui presat la rece – 3 linguri
  • smantana de caju – 10 linguri
  • usturoi – 1 catel
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • piper – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Facem o maioneza din mustar, ulei, sare, piper, lamaie. Tocam marunt spanacul, putem sa il maruntim la final si in robotul cu lama in S. Adaugam maioneza, usturoiul si smantana, apoi le amestecam pana la o perfecta inglobare a lor.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/salata-de-spanac-cu-maioneza-de-mustar/

Paine rusticapaine rustica

 Timp de preparare: 01h 30min

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 24h 00min
  • hrisca – 6 cani
  • faina integrala orez rosu – 2 cani
  • seminte de chia – 1 cana
  • nuca braziliana – 1 cana
  • faina de migdale – 1/2 cana
  • morcov ras – 2 cani
  • cartof dulce ras – 1/2 cana
  • faina din seminte de in – 1/2 cana
  • seminte de in – 1/4 cana
  • ulei de floarea soarelui presat la rece – 3 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Hrisca si nuca braziliana se hidrateaza 8 ore. Semintele de chia se hidrateaza 2 ore. Semintele de in se hidrateaza 30 de minute. Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat cat mai uscat, usor de format. (Mai putem adauga faina de orez daca este necesar). Se intinde o foaie de 5 mm grosime. Cu o forma de inox, taiem bucati mai mici si le punem in tavitele deshidratorului. Le lasam sa stea la uscat, aproximativ 24 de ore, la 40 de garde C.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/paine-rustica/

Supa crema de legume cu chimensupa crema de legume cu chimen

 Timp de preparare: 15 minutes

  • dovleac placintar – 1/2 bucata
  • ceapa rosie – 1/2 bucata
  • ardei capia uscat si macinat – 1 lingura
  • rosii uscate conservate in ulei virgin de masline – 2 linguri
  • mix de legume uscate – 2 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • chimen macinat – 1/2 lingurita
  • patrunjel verde – 1/2 legatura
  • apa de izvor – cat este nevoie

Ingrediente:

Instructiuni:

Dovleac placintar vine taiat cubulete mici, ceapa rosie taiata marunt, patrunjelul tocat fin. Se da totul la blender pana obtinem o pasta fina. Se serveste cu crutoane de paine (preferabil raw).

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-crema-de-legume-cu-chimen/

Sarmale rawsarmale raw

 Pentru un incepator in ale bucatariei raw vegan, preparatele care seamana cu mancarea gatita reprezinta inca o tentatie. Deoarece pe aceasta cale schimbarile trebuie facute gradat, astfel incat sa poti tine pasul si sa rezisti la drum lung, aceste sarmale sunt ca un As scos din maneca.

Ne-au placut foarte mult si le-am gasit ingenioase si foarte usor de preparat.

  • Timp de preparare: 20 minutes
  • Hidratare: 08h 00min
  • hrisca – 1 castron
  • nuca – 1/2 castron
  • morcov – 1/4 castron
  • ceapa – 1 bucata
  • patrunjel verde – 1/2 legatura
  • varza murata – 10 frunze
  • rosii – 6 rosii
  • nucsoara macinata – 1 lingurita
  • cimbru uscat macinat – 1/2 lingurita
  • ulei extravirgin de masline – 2 linguri
  • piper macinat – dupa gust
  • sare de Himalaya – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Umplutura. Hrisca si nuca se hidrateaza 8 ore. Ceapa, patrunjelul, morcovul si nuca maruntite, impreuna cu condimentele, se amesteca in robotul cu lama in S
Se pune compozitia in foaia de varza si se ruleza in forma de sarmala.
1. Sos de rosii. Se amesteca in robot rosiile, nervurile de la varza pe care le tocam marunt si uleiul facand un sos mai gros.
Se pun sarmalele intr-un castron si se toarna sosul din rosii. Se pastreaza la frigider, 1-2 zile.
In mod paradoxal aceste sarmale au un gust foarte asemanator cu cele gatite. Sunt absolut delicioase. 

http://rawveganjoy.ro/wordpress/sarmale-raw/

Lasagna rawlasagna raw

 Timp de preparare: 01h 30min

  • Hidratare: 02h 00min
  • Strat din felii de dovlecel zucchini
  • dovlecei zucchini – 6 bucati
  • sare de Himalaya – 1/2 lingurita
  • Branza de caju
  • caju – 2 cani
  • lamaie – 2 linguri zeama
  • drojdie inactiva – 2 linguri
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • Sos de rosii
  • rosi cherry – 6 bucati
  • rosii uscate conservate in ulei virgin de masline – 1/2 cana
  • usturoi – 1 catel
  • oregano uscat – 1 lingurita
  • busuioc uscat – 1 lingurita
  • majoran uscat – 1/2 lingurita
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • Sos pesto de busuioc (varianta de iarna)
  • spanac – 2 cani
  • busuioc uscat – 2 linguri
  • seminte de pin – 1/2 cana
  • ulei extravirgin de masline – 1 lingura
  • lamaie – 1 lingura zeama
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • apa de izvor – dupa gust
  • Ornare
  • masline Kalamata –
  • vlastari de ridiche rosie –

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Strat din felii de dovlecel zucchini. Dovleceii se curata de coaja si se feliaza subtire cu ajutorul unei mandoline. Se pun feliile intr-un castron, presarate cu sare, si se lasa sa stea asa 2 ore. Scurgem apa pe care au lasat-o.
2. Branza de caju. Nuca de caju se hidrateaza 2 ore. Se amesteca toate ingredientele in robotul cu lama in S.
3. Sos de rosii. Rosiile cherry se taie in bucati mai mici. Rosiile uscate se hidrateaza 10 min. Pisam usturoiul. Se amesteca usor toate ingredientele in robotul cu lama in S. Putem folosi functia puls ca sa ramana bucatiile de rosii mai mari.
4. Sos pesto de busuioc (varianata de iarna). Spre deosebire de vara cand avem acces la busuioc verde, in acest anotimp folosim busuioc uscat si spanac verde. Taiem spanacul in bucati mai mici. Mixam toate ingredientele in robotul cu lama in S.
5. Asamblare. Pe o farfurie punem un strat de sos de rosii, apoi feliile de dovlecel. Continuam cu stratul de branza, apoi iar un strat de dovlecei. Urmeaza sa punem starturi in succesiunea urmatoare: pesto, dovlecei, branza, dovlecei si la final sosul de rosii. Putem sa facem cate straturi dorim si in ordinea care ne place.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/lasagna-raw/

Tiramisu rawtiramisu raw

 Timp de preparare: 01h 30min

  • Strat de ciocolata
  • faina de migdale – 1 1/2 cana
  • faina din nuci de macadamia – 1/2 cana
  • pastai vanilie – 1 bucata (partea interioara)
  • cacao raw pudra – 5 linguri
  • nectar de agave – 5 linguri
  • ulei din nuca de cocos – 5 linguri
  • sare de Himalaya – 1 vf de cutit
  • apa de izvor – 1 1/2 cana
  • Strat intermediar
  • nuci pecan – 1 cana
  • pastai vanilie – 1 bucata (partea interioara)
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  • rom Havana Club – 2 linguri
  • Strat de vanilie
  • faina de caju – 1 1/2 cana
  • pastai vanilie – 2 pastai (partea interioara)
  • nectar de agave – 8 linguri
  • lamaie – 1 lingurita
  • lucuma pulbere – 2 linguri
  • ulei din nuca de cocos – 5 linguri
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  • apa de izvor – 1 cana

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Strat de ciocolata. Se amesteca totul in robotul cu lama in S, pana la perfecta omogenizare. Se toarna aproximativ 1-2 cm intr-o cupa/bol si se da lasa la rece pana pregatim stratul intermediar.
2. Strat intermediar. Se pun ingredientele in robot si cu functia puls le mixam usor, avand grija ca nuca sa ramana bucatele mici si sa nu devina faina. Se adauga in start foarte subtire peste ciocolata din cupa.
3. Strat de vanilie. Se amesteca totul in robotul cu lama in S pana la omogenizare. Se adauga aproximativ 1-2 cm peste stratul intermediar. Se da la rece cateva minute.
Se poate adauga un nou strat de ciocolata. Daca dorim mai putem adauga si alte straturi peste un alt strat intermediar.
In final presaram pudra de cacao cu ajutorul unei site fin.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/tiramisu-raw/

Paine Mediteraneanapaine mediteraneana

 Timp de preparare: 01h 30min

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 24h 00 min
  • pulpa de nuca (rezultata de la lapte) – 1 cana
  • pulpa de migdale (rezultata de la lapte) – 1 cana
  • seminte de in – 1/4 cana
  • faina din seminte de in – 1/2 cana
  • faina de nuca macadamia – 1/4 cana
  • faina de migdale – 1/4
  • faina din grau germinat deshidratat – 1/2 cana
  • faina hrisca – 1 cana
  • pulpa de morcov (rezultata de la suc) – 3 cani
  • pulpa de dovlecel zucchini (rezultata de la suc) – 3 cani
  • rosii uscate – 1/2 cana
  • ardei capia – 1/4 cana
  • ulei extravirgin de masline – 6 linguri
  • piper macinat – dupa gust
  • usturoi uscat, pulbere – 1 lingura
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • oregano uscat – 3 linguri
  • busuioc uscat – 1 lingura

Ingrediente:

Instructiuni:

Semintele de in se hidrateaza 30 de minute. Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se face un aluat cat mai uscat, dar elastic, din ele. (Mai putem adauga faina de hrisca daca este necesar). Se intinde o foaie de 5 mm grosime. Cu o forma de inox, taiem bucati mai mici si le punem in tavitele deshidratorului. Le lasam sa stea in deshidrator, aproximativ 10-15 ore, la 40 de garde C. Se pun in pungi si se pastreaza in frigider cateva saptamani (ce supravietuieste „atacului”).

http://rawveganjoy.ro/wordpress/paine-mediteraneana/

Sos pesto de busuiocsos pesto de busuioc

 Timp de preparare: 15 minutes

  • busuioc verde – 2 castronele
  • ulei extravirgin de masline – 5 linguri
  • seminte de pin – 1/2 castronel
  • usturoi – 2 catei
  • sare de Himalaya – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Se maruntesc frunzele de busuioc in robot (cu ajutorul lamei in S), se adauga uleiul si restul ingredientelor si se omogenizeza. Facultativ se poate adauga si putina apa. Se serveste pe paine raw, crackers raw sau jumatati de ardei capia.
Varianta cu seminte de pin este delicioasa si foarte fina ( citeste rafinata), ce-a cu fistic nu am testat-o inca dar suna foarte apetisant, iar cea cu nuca este gustoasa si satioasa.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/sos-pesto-de-busuioc/

Supa de rosiisupa de rosii

 Timp de preparare: 10 minutes

  • Hidratare: 10 minutes
  • rosii cherry – 3 bucati
  • ardei capia – 1 bucata
  • ulei extravirgin de masline – 1 lingura
  • dovlecel zucchini – 1/4 bucata
  • rosii uscat – 1 lingura
  • usturoi – 1 catel
  • sare de Himalaya – supa gust
  • patrunjel verde – 1/4 legatura
  • seminte de canepa – 2 linguri

Ingrediente:

Instructiuni:

Rosiile uscate se hidrateaza 10 min. Rosiile chery, ardeiul si dovlecelul se taie in bucati mici. Usturoiul se piseaza. Se amesteca toate ingredientele (cu exceptia patrunjelului) in robotul cu lama in S si, la sfarsit, dupa ce se pune in farfurie, se presara patrunjel proaspat tocat deasupra.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-de-rosii/

Crackers raw picanticrackers raw picanti

 Timp de preparare: 60 minutes

  • Hidratare: 08h 00min
  • Deshidratare: 24h 00 min
  • hrisca – 2 castroane
  • grau germinat – deshidratat 1 castron
  • seminte in – 1/4 castron
  • morcov – ras,1 castron
  • ardei capia – ras, 1/2 castron
  • seminte canepa – 1/2 castron
  • ciuperci deshidratate – pulbere, 1/4 castron
  • chimen – dupa gust
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • usturoi – pulbere, dupa gust
  • oregano – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • apa – 1/2 castron

Ingrediente:

Instructiuni:

Hrisca si graul se macina prin masina de macinat. Se amesteca apoi toate ingredientele impreuna si se framanta pana se omogenizeza totul.
Se intinde compozitia intr-un strat foarte subtire pe tavitele deshidratorului, se taie foaia obtinuta in forme dorite si se lasa la uscat 8 ore. Dupa care se intorc si se mai lasa pana la uscarea completa.
Pornind de la aceasta reteta am facut si o varianta care nu este picanta, excluzand usturoiul si peperoncini.
Sunt chiar inchantata de rezultat!

http://rawveganjoy.ro/wordpress/crackers-raw-picanti/

Prajitura cu migdale si mereprajitura cu migdale si miere

 Timp de preparare: 15 minutes

  • Blat
  • mar – 3 bucati
  • stafide aurii Jumbo – 150 g
  • pulpa de migdale (rezultata de la lapte) – 10 linguri
  • scortisoara – 1 lingura
  • Strat de mere
  • mar – 3 bucati
  • scortisoara – 1/2 lingura

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Blat. Stafidele si 3 mere se maruntesc cu ajutorul robotului cu lama in forma de S, dupa care se adauga 8 linguri din pulpa de migdale, 1 lingura de scortisoara si se amesteca totul pana la omogenizarea compozitiei. Se aseaza intr-o forma pentru tort detasabila presandu-se foarte bine.
2. Strat de mere. Se maruntesc si celelelate 3 mere, se adauga 1/2 lingura de scortisoara si daca merele sunt prea zemoase se adauga 2 linguri de pulpa din migdale. Se amesteca bine si se aplica peste blat in strat uniform presand fin cu ajutorul unei linguri.
In final se oreneaza dupa pofta si imaginatie. Eu, in acest caz, am folosit zmeura deshidratata.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/prajitura-cu-migdale-si-mere/

Guacamoleguacamole

 Timp de preparare: 10 minutes

  • avocado – 2 bucati
  • rosie – 1 bucata
  • ceapa verde – 1 bucata
  • usturoi verde – 1 bucata
  • lamaie – zeama de la 1/2 bucata
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • chili pepper – dupa gust
  • ulei extravirgin de masline – 1 lingura

Ingrediente:

Instructiuni:

Avocado se curata de coaja si sambure si se stropeste cu zeama de lamaie. Se paseaza apoi cu o furculita. Rosia, ceapa si usturoiul se taie marunt si se adauga peste avocado.
Se adauga sare dupa gust, chilli si ulei.
Guacamole merge bine langa chipsuri din malai (tortilla). Este delicios cu crackers sau paine raw.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/guacamole/

Gazpachogazpacho

 Aceasta supa este ideala pentru a fi servita in zilele toride de vara.

Despre aceasta reteta am cautat si am gasit mai multe referinte:
„E un lucru stiut ca gazpacho e un fel de mancare spaniol. Cuvantul a evoluat din radacini arabice, iar, precum bine stim, Spania (mai bine zis, Andaluzia) a fost invadata de mauri in Evul Mediu. Ca un rezultat, gastronomia zonei a fost afectata intr-o proportie mare de retete si ingrediente din Orientul Mijlociu. Spre exemplu, bucataria italiana, desi a impartasit multe dintre aceleasi produse cu cea spaniola, a evoluat diferit.
Primele retete de gazpacho (supa-salata) dateaza din Evul Mediu, cu mult inainte ca rosiile sa fie cunoscute in Lumea Veche. Gazpacho e o supa de legume spaionla a carei caracteristica-cheie este ca se serveste rece-gheata. Principalele ingrediente sunt rosii, ardei grasi, ceapa, castraveti, ulei de masline si, de regula, firmituri de paine, dar exista, desigur, si variatii. E gatita de obicei intr-un vas de lut si adus la masa alaturi de crutoane de paine cu usturoi si mici castroane de legume crude.”

Timp de preparare: 15 minutes

Ingrediente:

  • avocado – 1 bucata
  • rosie – 5 bucati
  • castravete cornison – 4 bucati
  • usturoi – 3 catei
  • ardei capia – 2 bucati
  • apa de izvor – 300 ml
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • peperoncini – dupa gust
  • gheata pisata – 4 linguri

Instructiuni:

Rosiile se curata de pielita, castravetii se curata de coaja si se taie cubulete, usturoiul se piseaza, si ardeiul capia se taie marunt. Toate ingredientele se pun impreuna si se mixeaza cu robotul cu lama in S pana capata o consistenta cremoasa. Gheata pisata se pune in centrul farfuriei. La servire, se ia din continut de pe marginile laterale, fara a se agita.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/gazpacho/

Spaghete din dovlecei cu sos de rosiispaghete din dovlecei

 Inca un fel de mancare inspirat din bucataria italiana, pe care eu o iubesc foarte mult. Dovleceii, avand un gust oarecum neutru, sunt o baza buna de plecare atunci cand vrei sa faci paste.

  • Timp de preparare: 15 minutes
  • Spaghete
  • dovlecel zucchini – 2 bucati
  • Sos
  • rosii – 3 bucati
  • rosii uscate – 2 linguri
  • usturoi – 2 catei
  • ceapa verde – 2 fire
  • ulei extravirgin de masline – 1 lingura
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • marar uscat – 1/2 lingurita
  • cimbru uscat – 1/2 lingurita
  • foi de dafin – 1/4 lingurita
  • Topping
  • avocado – 1 bucata
  • seminte de canepa – 1 lingura

Ingrediente:

Instructiuni:

1. Dovelceii vin curatati si dati prin feliatorul de legume.
2. Rosiile uscate le hidratam 10 min in apa de izvor. Cimbrul, mararul si foaia de dafin se maruntesc cu o rasnita de cafea. Rosile proaspete impreuna cu cele uscate si hidratate sa amesteca in robotul cu lama in S pana se omogenizeaza. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca fin cu o lingura de lemn.
3. Avocado se taie cubulete mici.

Punem spaghetele pe o farfurie. Adaugam in centru sosul si apoi toppingul.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/spaghete-din-dovlecei-cu-sos-de-rosii/

Turta dulce rawturta dulcea raw

 Timp de preparare: 60 minutes

  • Hidratare: 02h 00min
  • Deshidratare: 24h 00min
  • caju – 500 g
  • faina din midale decojite – cat este nevoie
  • scortisoara – 2 linguri
  • cuisoare – 1 lingura
  • miere de salcam – 5 linguri
  • sare de Himalaya – 1 varf de cutit
  • ulei de cocos – 20 ml

Ingrediente:

Instructiuni:

Nuca de caju se hidrateaza, in apa de izvor, minim 2 ore. Se spala si se macina. (Eu folosesc pentru macinare un accesoriu de la storcatorul de fructe, pe care il puteti vedea aici.)
Adaugam scortisoara, cuisoare, miere, sare si le mixam bine in robotul cu lama in S. Adaugam faina din migdale decojite, atat cat este necesar pentru a obtine o compozitie densa.
Intindem „aluatul”pe tavitele deshidratorului, in strat foarte subtire (0,5 cm) si apoi il taiem cu o forma preferata. Lasam la uscat 24 de ore, la o temperatura de 40 grade Celsius.
Pentru ornare eu am punctat, cu ajutorul unei seringi, ulei de cocos (pe care il topim in prealabil in baine-marine, la 40 de grade Celsius).

http://rawveganjoy.ro/wordpress/turta-dulce-raw/

Pasta picanta din dovleac si avocadopasta picanta din dovleac

 Timp de preparare: 15 minutes

  • avocado – 2 bucati
  • dovleac placintar – 1/4 bucata
  • mustar raw – 2 linguri
  • ceapa rosie – 1/2 bucata
  • lamaie – 1 lingura
  • ghimbir proaspat – 1 lingurita
  • sos de soya Soyu – 2 linguri
  • patrunjel verde – 1/2 legatura
  • usturoi uscat, pulbere – 1 lingurita
  • turmeric – 1/2 lingurita
  • vlastari de floarea soarelui – dupa gust

Ingrediente:

Instructiuni:

Avocado vine taiat cubulete, dovleacul placintar taiat in bucati mici, ceapa taiata marunt, ghimbirul facut pasta in robotul cu lama in S, patrunjelul tocat marunt.
Cu exceptia cepei si a germenilor, care se adauga la sfarsit, amestecam toate ingredientele cu ajutorul robotului cu lama in S.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/pasta-picanta-din-dovleac-si-avocado/

Supa de rosii cu mazare verdesupa de rosii cu mazare verde

 Timp de preparare: 15 minutes

  • rosii – 3 bucati
  • mazare verde – 1 cana
  • ceapa verde – 3 fire
  • sos de soya Soyu – 1 lingura
  • peperoncini – dupa gust
  • ulei de canepa – 1 lingura
  • frunze de melisa – 2 frunze
  • apa de izvor – cat este necesar

Ingrediente:

Instructiuni:

Rosile se dau la robot pe razatoare, ceapa se taie marunt, totul se combina cu restul ingredientelor.
Secretul acestui fel de mancare este ca mazarea trebuie sa fie foarte cruda, atunci este dulce, pe masura ce se maturizeaza devine tot mai amara. Ghiciti cum a fost mazarea folosita de mine.
Iarna putem sa folosim mazare congelata.

http://rawveganjoy.ro/wordpress/supa-de-rosii-cu-mazare-verde/

Orez de legume cu legumeorez de legume

 Timp de preparare: 15 minutes

  • conopida – 1 bucata
  • ulei extravirgin de masline – 3 linguri
  • ceapa verde – 5 bucati
  • seminte de floarea soarelui – 3 linguri
  • seminte canepa – 2 linguri
  • lamaie – zeama de la 1/2 bucata
  • sare de Himalaya – dupa gust
  • patrunjel verde – 1 legatura

Ingrediente:

Instructiuni:

Semintele de floarea soarelui se hidrateaza 8 ore. Patrunjelul se toaca marunt. Conopida, se separa in buchetele si se marunteste in robotul cu lama in S unde se va procesa un timp foarte scurt (pentru a nu transforma compozitia intr-un pireu) si apoi se adauga restul ingredientelor.
Incredibil de bun!

http://rawveganjoy.ro/wordpress/orez-de-legume-cu-legume/

Lasă un răspuns